Επικαιρότητα

Αναπόφευκτη η ελάφρυνση του χρέους αλλά και εξαιρετικά δύσκολη…

EUROPEAN COMMISSION
Aνάλυση του Neil Williams στο δελτίο Οικονομικών Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Bloomberg τονίζει, μεταξύ άλλων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους:

«Η ελάφρυνση του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη αλλά οι επερχόμενες εκλογές σε άλλες χώρες εντός της ευρωζώνης, όπου οι κυβερνήσεις ίσως να είναι απρόθυμες να ενθαρρύνουν τα κόμματα που τίθενται κατά της λιτότητας, σημαίνει ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναντήσει ευκολίες από την πλευρά των εταίρων της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. [….].

Με δεδομένο το ότι η Ελλάδα είχε δώσει όλη της την προσοχή στη διεξαγωγή των εκλογών, υπάρχει τώρα η πιθανότητα να αποτύχει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος υπό το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί ”από τον Οκτώβριο” να παραδοθούν 21 σημεία- κλειδιά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι [.…].

Στο μεταξύ, η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας είναι ένας μαραθώνιος μετ’ εμποδίων. Για να σωθεί η κατάσταση, πρέπει να υποστηριχθούν οι στόχοι της ελάφρυνσης του χρέους και του ελλείμματος, μέσω του ΑΕΠ των ομολόγων, όπου η πληρωμή θα γίνεται με τον καλύτερο τρόπο αλλά όχι στην χειρότερη περίπτωση. Αυξάνεται ωστόσο ο πολιτικός κίνδυνος καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο, στην Ισπανία τον Δεκέμβριο και τη νέα χρονιά, ίσως και στην Ιταλία. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό, θα έχει πράγματι νόημα μια γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2016. Καλύτερα να μην είναι πολύ αργά όμως, με δεδομένη την εστίαση στις εκλογές του 2017 σε Γερμανία και Γαλλία. Το έργο των μεταρρυθμίσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν εμπλέκονται 19 χώρες, εκ των οποίων οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές, η Γερμανία και η Γαλλία αρχίζουν να παρουσιάζουν αποκλίσεις, καθώς η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας έχει αρχίσει να διαβρώνεται ανησυχητικά [.…].

Επομένως θα χρειαστεί περισσότερο πολιτική βούληση παρά οικονομική προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητο το ευρώ. Με τις οικονομίες των μελών της ευρωζώνης να είναι τόσο ανομοιογενείς, ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να φτάσει η Ευρώπη στο βαθμό της οικονομική ενοποίησης, που χρειάζεται».

[Bloomberg, Εconomics Europe Newsletter, EuroEco: Greek Debt Relief Coming, With a Delay, Neil Williams/Hermes Investment Management].

Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt: Το κοινό (Γερμανίας και Ελλάδας) Ταμείο “Institution for Growth” που υποστηρίζεται από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW,αντιμετωπίζει από τον καιρό της ίδρυσης του προβλήματα και καθυστερήσεις –μόνο μικρό μέρος των χρημάτων έχουν δοθεί για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού ΥπΟικ που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt. Μόλις 49 δάνεια δόθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς αν και η ανάγκη είναι πολύ μεγαλύτερη. Αιτίες η για πολιτικούς λόγους αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της τράπεζας αλλά και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Το Βερολίνο τώρα παρεμβαίνει και χαλαρώνει τους κανόνες επιμηκύνοντας την προθεσμία για τη χορήγηση των δανείων μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. [Καταβεβλημένος χρηματοδότης/ Überforderte Förderer].

  • NZZ: «Ειδική περίπτωση αντί για πρότυπο εργασίας» (Sonderfall statt Gesellenstück).Οι δανειστές θέλουν να κάνουν γρήγορα-γρήγορα την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προτού στο τέλος της χρονιάς αρχίσει η εφαρμογή της Οδηγίας BRRD που προβλέπει και τη συμμετοχή μετόχων και καταθετών στην εξυγίανση μίας τράπεζας. Η συγκεκριμένη Οδηγία θεωρείται το εργαλείο-κλειδί για την προστασία του φορολογουμένου. Υπάρχει επομένως κάποιο λάθος στην Οδηγία, ώστε να καταβάλλεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για να μην εφαρμοστεί εν προκειμένω; Εκπρόσωποι της ΕΕ κάνουν λόγο για «ειδική περίπτωση», η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Η Οδηγία άλλωστε αναφέρεται σε μεμονωμένες τράπεζες, επομένως μεγάλο κομμάτι της δεν θα εφαρμοζόταν. [René Höltschi].
  • FAZ: «Ο Draghi ζητεί πολιτικό χώρο για την Ευρωζώνη» (Draghi wirbt für politisches Zentrum des Euroraums). Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πολιτικού κέντρου της Ευρωζώνης στο οποίο θα πρέπει μελλοντικά να μεταφερθούν οι απαραίτητες δημοσιονομικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αποφάσεις για ολόκληρη τη Νομισματική Ένωση «άμεσα και με διαφάνεια». Θα πρέπει να είναι «δημοκρατικά πλήρως νομιμοποιημένο» και να διαθέτει επακριβώς καθορισμένες αρμοδιότητες από το νομοθέτη. Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις υποκρύπτεται η απαίτηση για ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. Ο Draghi τάχθηκε ακόμα υπέρ μίας περαιτέρω ανάπτυξης της Τραπεζικής Ένωσης. [Werner Mussler].
  • Handelsblatt. Ο Weidmann (Bundesbank) αμφισβητεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο – την επονομαζόμενη «έκθεση των πέντε Προέδρων» για την Ευρωζώνη, καθώςθεωρεί μη ρεαλιστική την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Η ετοιμότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο είναι ελάχιστη, τονίζει. Και όσο απουσιάζει η πολιτική βούληση, ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης είναι ο σεβασμός των όσων προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Να ενισχυθεί πρέπει η «αρχή της ευθύνης». [Weidmann zweifelt an Reformplan für Euro-Zone]

Πηγή: mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *