Επικαιρότητα

Ψήφος στην Ομογένεια: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει…»

ΑΣΤΟΡΙΑ
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από εμάς που κατοικούμε σε αυτήν. Διατηρούν μια ρομαντική σχέση με τη γενέτειρα επιζητώντας το καλό της χωρίς να προσβλέπουν σε «ανταλλάγματα». Πιστεύουν ειλικρινά στη γνωστή ρήση του Τζον Κένεντι, «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου».

Σε μία πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, μου είπε ότι όταν ήταν στο υπουργείο Παιδείας ζήτησε και είδε τα βιογραφικά 2.000 Ελλήνων ομογενών οι οποίοι διαπρέπουν σε όλες τις άκρες της γης. Και τα 2.000 βιογραφικά ήταν διαμάντια!

«Μπορεί να έχουμε αποτύχει σαν κράτος, αλλά έχουμε πετύχει σαν έθνος…», μου είπε προβληματισμένος.

«Κύριε Υπουργέ» του είπα, «οι Κινέζοι έχουν απλώσει ένα παγκόσμιο δίχτυ για να επαναφέρουν όλους τους κορυφαίους επιστήμονές τους πίσω στην Κίνα με σκοπό σε 10 χρόνια να καταστεί η χώρα τους η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου…».

Με κοίταξε σκεπτικός και δεν απάντησε. Η τρέχουσα εκλογική νομοθεσία με τη γενικότερη αποχή και αδιαφορία οδήγησαν τον βουλευτή της Κομοτηνής εκτός Βουλής. Ολόκληρος ο νομός Ροδόπης θα εκπροσωπείται πλέον από 3 Μουσουλμάνους.

Η απάντηση στην παγκοσμιοποιημένη ομοιογένεια είναι η ελληνική ομογένεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την εμβάθυνση των δεσμών της με την ομογένεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι ένας από αυτούς. Θα αποκαταστήσει ένα ουσιαστικό έλλειμμα δημοκρατίας που προκαλεί η διογκούμενη αποχή των τελευταίων χρόνων μέσα από μια δικαιότερη εκπροσώπηση του Ελληνισμού. Στο εξωτερικό ζουν σχεδόν όσοι Έλληνες ζουν και στο εσωτερικό της χώρας. Η τρίτη μεγαλύτερη σε ελληνικό πληθυσμό πόλη, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι η Μελβούρνη με 500.000 Έλληνες!

Η συμμετοχή των ομογενών στη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στην ανάδειξη κυβερνήσεων θα εμπλουτίσει την πολιτική ζωή του τόπου, θα προσδώσει μια υπερκομματική και οικουμενική διάσταση στη διακυβέρνηση και θα ενεργοποιήσει τα πολιτικά ανακλαστικά τόσο των κομμάτων όσο και του 45% των Ελλήνων ψηφοφόρων που στις εκλογές επιλέγουν αποχή και fredoccino!

Οι ομογενείς που ζουν σε σημαντικές χώρες του κόσμου – όπως η Γερμανία, η ισχυρότερη της Ευρώπης, και η Αμερική, η ισχυρότερη του κόσμου – είναι σημαντικές «γέφυρες», έχουν χρήσιμες και διδακτικές προσλαμβάνουσες, εκπέμπουν ένα ενωτικό στίγμα και μια θετική αύρα και επίσης πολλού εξ αυτών έχουν ισχυρή οικονομική επιφάνεια. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν βλέπουν τα πάντα μέσα από το αρρωστημένο μικροκομματικό συμφέρον, είναι άνθρωποι που σε μεγάλο βαθμό θα ψήφιζαν με γνώμονα το καλό της μητέρας πατρίδας. Διέπονται από τις αρχές της αξιοκρατίας και της υπευθυνότητας, χαρακτηριστικά που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα.

Τα 3 χρόνια που έζησα και εργάστηκα στο Λονδίνο κατάλαβα πόσο διαφορετική φαίνεται η Ελλάδα όταν είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Είναι σαν ένα ποτήρι νερό που σε όλη σου τη ζωή βρίσκεσαι μέσα του. Μόνο όταν βγεις έξω από το ποτήρι μπορείς να το δεις ολόκληρο και να το συγκρίνεις με άλλα ποτήρια.

Ακόμη και σήμερα, που η χώρα μας έχει την παγκόσμια πρωτιά σε αρνητική δημοσιότητα, εάν ταξιδέψετε στη Νέα Υόρκη θα προσέξετε ότι έξω από κάθε σπίτι στην Αστόρια υπάρχουν 2 σημαίες. Μία αμερικανική και μία ελληνική. Όχι λόγω κάποιας εθνικής εορτής αλλά λόγω ανυστερόβουλης αγάπης για την πατρίδα.

Δεν είναι της παρούσης, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να συμφωνηθεί ένας δίκαιος και πρακτικός τρόπος που θα επιτρέπει στους ομογενείς να ψηφίζουν αλλά και να εκλέγουν εκπροσώπους. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε εκτός από Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ένα Υπουργείο Ελληνικής Ομογένειας.

Είναι απορίας άξιον γιατί τα τελευταία δύσκολα για τη χώρα χρόνια, τα κόμματα δεν επιχείρησαν να συσφίξουν τους δεσμούς με την ομογένεια, την ισχύ της οποίας φαίνεται πως αντιλαμβάνονται μόνον όσοι ζούνε στο εξωτερικό. Η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη και θα αποκτήσει πιο δυνατή φωνή αν ψηφίζουν και οι απόδημοι.

Κι αυτό γιατί οι Έλληνες εντός Ελλάδος ψηφίζουν με κριτήριο το ατομικό συμφέρον ενώ οι Έλληνες της διασποράς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα ψήφιζαν με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Και το μεγαλύτερο όφελος της σημερινής κρίσης θα είναι εάν επιτέλους καταλάβουμε ότι μόνο εάν προτάξουμε το εθνικό συμφέρον έναντι του ατομικού θα ανακάμψουμε και θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

Όταν καίγεται ολόκληρη η γειτονιά σου δεν αρκεί να σβήσεις τη φωτιά στο σπίτι σου μόνο. Πρέπει να βοηθήσεις και τους γείτονές σου να σβήσουν τις φωτιές στα σπίτια τους. Οι δικοί μας φυσικοί γείτονες δεν είναι οι Αλβανοί, Σκοπιανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι, Σύριοι και Κοσσοβάροι. Είναι οι Έλληνες απανταχού της γης, που έχουν κάθε διάθεση να μας βοηθήσουν, αρκεί να δείξουμε κι εμείς ότι τους εμπιστευόμαστε.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *