Search
Saturday 9 July 2016
  • :
  • :

Το ρεκόρ του Ναζαρμπάγιεφ και ο Έλληνας παρατηρητής που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, ΝΟΥΡΣΟΥΛΤΑΝ ΝΑΖΑΡΜΠΑΓΙΕΦ
Γράφει ο Ελεύθερος Σκοπευτής

Από την μία δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε το εκπληκτικό ρεκόρ επανεκλογής του Προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές έλαβε το απίστευτο ποσοστό του 97,7%! Και από την άλλη, δεν γίνεται να μην… ευλογήσουμε τα γένια μας ως χώρα, αφού ο Έλληνας παρατηρητής των Προεδρικών εκλογών, Βύρων Πολύδωρας έσπασε το δικό του ρεκόρ, εξυψώνοντας την Ελλάδα στο Καζακστάν αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας, καθώς ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες (!!!) διεθνείς παρατηρητές, ήταν ο μοναδικός, οι δηλώσεις του οποίου έπαιζαν διαρκώς στα κανάλια και στα υπόλοιπα ΜΜΕ της «Χώρας του Μήλου», όπως αλλιώς αποκαλείται το Καζακστάν.

Η αναμενόμενη νίκη

Η επιτυχία του επί σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια Προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, θεωρούνταν από όλους δεδομένη, παρόλα αυτά δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει τον καθένα το συντριπτικό ποσοστό επανεκλογής του με 97,7%. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στον Ναζαρμπάγιεφ και στα φιλόδοξα αλλά και ηγετικά του σχέδια και στις πολιτικές που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, οφείλονται μεταξύ άλλων η Ανεξαρτησία της χώρας, η ραγδαία ανάπτυξή της, το υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα και ο πλούτος της. Έτσι, στα μάτια όλων των πολιτών, φαντάζει ως αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας που δικαιωματικά κατέχει αυτή τη θέση.

Στο Καζακστάν, εκτός από τα σύνορά του, ο ρόλος του Προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ θεωρείται παράγοντας σταθεροποίησης. Είναι χαρακτηριστικό και πρωτόγνωρο άλλωστε, το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις προεδρικές εκλογές, δηλώναν ανοιχτά ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόσωπο ικανό να αντικαταστήσει τον κ. Ναζαρμπάγιεφ.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στη συνέντευξή τους, όλοι οι διεθνείς παρατηρητές με την εμπειρία της παρακολούθησης των εκλογικών διαδικασιών και σε άλλες χώρες στον κόσμο, είχαν δηλώσει ότι οι εκλογές στο Καζακστάν έχουν τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η πολιτική στάση του πληθυσμού με αποτέλεσμα μια προσέλευση ρεκόρ. Το δεύτερο είναι η εκλογική δραστηριότητα των νέων και το τρίτο είναι η διεξαγωγή των εκλογών βάσει των συστάσεων των διεθνών Οργανισμών, που είχαν σαν αποτέλεσμα αυτές οι εκλογές να είναι ιδιαίτερα ανοικτές, διαφανείς και δημοκρατικές.

Η ιδιαίτερη παρουσία του Βύρωνα Πολύδωρα

Παρόλα αυτά, την… παράσταση έκλεψε και ο Έλληνας παρατηρητής των Προεδρικών εκλογών, Βύρων Πολύδωρας, του οποίου η παρουσία στο Καζακστάν δεν πέρασε σίγουρα απαρατήρητη. Μετά τις πρώτες συνομιλίες και επαφές που είχε, έκανε τους πάντες να μιλούν για τον ίδιο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι διεθνείς παρατηρητές άλλων χωρών χρησιμοποιούσαν στις συνεντεύξεις τύπου τους λεγόμενά του, σημειώνοντας διαρκώς το όνομά του.

Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο δεν πέρασε απαρατήρητο από τους δημοσιογράφους του Καζακστάν, οι οποίοι ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές που συμμετείχαν στις εκλογές, προέβαλαν τη συνέντευξη τύπου μόνο του Έλληνα παρατηρητή στα δελτία ειδήσεων των καναλιών της χώρας και στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

(μετάφραση βίντεο: Παρουσιάστρια- Οι προεδρικές εκλογές στην Αλμάτυ, διεξήχθησαν σύμφωνα με όλες τις νομικές και κανονιστικές πράξεις που σχετίζονται με τις εκλογές. Αυτό ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ των οποίων, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βύρων Πολύδωρας.

Β.Π.- Πρώτον, στις εκλογές συμμετέχουν τρεις υποψήφιοι. Δεύτερον, οι ίδιες οι εκλογές είναι ανοικτές και διαφανείς. Τρίτον, οι πολίτες έχουν επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές και τους υποψηφίους. Τέταρτον, υπάρχει μια εορταστική διάθεση στην πόλη, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή. Μέχρι στιγμής επισκέφτηκα τέσσερα εκλογικά κέντρα, στα οποία τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για τις εκλογές»)

Παράλληλα, ο Βύρων Πολύδωρας όπως μετέδωσαν και άλλα ειδησεογραφικά μέσα, τόνισε στη συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων, ότι «…το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως τον αποδέχονται σαν φυσικό φαινόμενο τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ούτε να τον κριτικάρουν, ούτε να τον αγαπήσουν, ούτε να τον μισήσουν. Σαν τον ήλιο που φέρνει την ημέρα ή μια θύελλα στη στέπα. Υπάρχει εκεί, σαν στοιχείο ορισμού του Καζακστάν.

Η πρώτη πράξη του Προέδρου του Καζακστάν, μετά από αυτή της ανεξαρτησίας η οποία ήταν σε κανονική διαβούλευση με τη Ρωσία και με τη Διεθνή Κοινότητα το ’90, κατήργησε αποφασιστικά και κάθετα εν μία νυκτί τις πυρηνικές δοκιμές. Μια ευεργεσία για όλο το κεντρικό Καζακστάν μέχρι τη Σιβηρία.

Ύστερα από λίγο προχώρησε στην κατάργηση του Κοσμοδρομίου, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι άνευ μισθώματος. Το αναλαμβάνει το νεοπαγές κράτος του Καζακστάν και ύστερα από λίγα χρόνια, νομίζω τη δεκαετία του 2000, το ξανανοίγει αλλά επάνω σε equal bases με τους άλλους χρήστες. Δηλαδή, όποιος το χρησιμοποιεί, η Ρωσία και ενίοτε και η Κίνα, θα πληρώσει το μίσθωμα.

Τρίτον, στην ίδια διεθνο-πολιτική παρουσία και δράση του, ο Ναζαρμπάγιεφ με το επιτελείο του οργάνωσε άριστα την ταυτότητά του στο διεθνές σκηνικό, ανάλογα με τις ποιοτικές απαιτήσεις-σχέσεις με Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη και Αμερική. Έφτιαξε τα λεγόμενα διμερή σύμφωνα συνύπαρξης, συνεργασίας και πολιτικής ισορροπίας, και μπορεί να πει κανείς αυτή τη στιγμή πως αποτελεί τον μέγα σταθεροποιητικό παράγοντα στην κεντρική Ασία και κατ’ επέκταση και στη δική μας ματιά, στην Ευρασία…».

Ενημέρωση στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Υποθέσεων

Μετά την επιστροφή του από το Καζακστάν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας συμμετείχε μαζί με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, σε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την έκβαση των Προεδρικών Εκλογών του Καζακστάν.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα, καθώς και οι φωτογραφίες της εκδήλωσης:

polydoras_20150507_01 polydoras_20150507_02 polydoras_20150507_03 polydoras_20150507_04 polydoras_20150507_05 polydoras_20150507_06 polydoras_20150507_07




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *