Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ – Ποια τα επόμενα βήματα

NATO
Την απόφασή τους για αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά και το συντονισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.

Επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε υψηλότερο επίπεδο.

Με το βλέμμα στη Ρωσία η συνεδρίαση του NATO στην Πολωνία

Στη Βαρσοβία συνεδριάζει το ΝΑΤΟ με στόχο την «επίδειξη αποφασιστικότητας» στην ανατολική Ευρώπη με το βλέμμα προς τη Μόσχα -με πιο απτή κίνηση την αποδοχή των αιτημάτων της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών για εγκατάσταση δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Συμμαχία δεν κλείνει εντελώς τις πόρτες προς τη Ρωσία, και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το όργανο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά φέτος, έχοντας μείνει στον πάγο μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα συμφωνήσουν και επισήμως στην εκ περιτροπής ανάπτυξη ταγμάτων δύναμης μεταξύ 3.000 και 4.000 σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λιθουανία.

Οι τέσσερις χώρες είχαν ζητήσει την παρουσία δυνάμεων μετά την ουκρανική κρίση, με το αιτιολογικό ότι φοβούνταν υποκίνηση ανάλογων εντάσεων από τη ρωσική πλευρά και στις δικές τους επικράτειας.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως έχει τέτοιες προθέσεις, και αντιθέτως δείχνει το ΝΑΤΟ να κινείται επιθετικά «πλησιάζοντας» στα σύνορά της.

Το ίδιο το Κρεμλίνο ωστόσο, την ώρα που «υπενθυμίζει» τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί ο θύλακας του Καλίνιγκραντ ως πεδίο του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, έχει προχωρήσει σε κινήσεις που θεωρούνται ως απόπειρες αποκλιμάκωσης των τόνων με το ΝΑΤΟ.

Η έγκριση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα είναι μία από αυτές, όπως και η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ομπάμα τις παραμονές της Συνόδου ή η ρωσική συμφωνία σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για αποκοπή των διαδρομών παράδοσης οπλισμού προς τη Λιβύη.

Πηγή: tovima.gr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *