Search
Wednesday 3 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ Privacy Shield

Το πράσινο φως των κυβερνήσεων της ΕΕ έλαβε την Παρασκευή η συμφωνία για τη μεταβίβαση εμπορικών δεδομένων που είχε συναφθεί προσωρινά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφαρμογή της αναμένεται να δώσει ένα τέλος σε μήνες αναμονής ενός πλαισίου για εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η MasterCard μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ που απέρριψε την προηγούμενη σχετική συμφωνία, την Safe Harbour, λόγω των ανησυχιών για παρεμβατική αμερικανική παρακολούθηση.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της νέας συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ Privacy Shield η οποία υποστηρίζει διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές ύψους άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τις μεταβιβάσεις δεδομένων οι οποίες έχουν ζωτική σημασία για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

«Σήμερα τα κράτη μέλη προσέφεραν την ισχυρή τους υποστήριξη στην Privacy Shield ΕΕ-ΗΠΑ, το ανανεωμένο πλαίσιο ασφαλείας για τη διατλαντική ροή δεδομένων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ και η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει επισήμως την Privacy Shield την Τρίτη.

Η Privacy Shield επιδιώκει την ενίσχυση της προστασίας των Ευρωπαίων, τα δεδομένα των οποίων μεταβιβάζονται σε αμερικανικούς εξυπηρετητές, προσφέροντας στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερα μέσα στην επιδίωξη αποκατάστασης στην περίπτωση διένεξης.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο όμιλος DIGITALEUROPE, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις Apple, Google και IBM, για την έγκριση σήμερα της Privacy Shield, σημειώνοντας ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις μεταφορές δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr,REUTERS




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *