Στον ΕΦΕΤ οι έλεγχοι αγροδιατροφικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι

ΕΦΕΤ
Της Ελένης Χρηστίδου

Στην ενοποίηση όλων των διαδικασιών ελέγχου στα αγροδιατροφικά προϊόντα, με κεντρική αρχή ελέγχου τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον φορέα ελέγχου τροφίμων, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα «ηνία» των ελέγχων να τα έχει ο ΕΦΕΤ, με την συμπαράσταση των υπηρεσιών του υπουργείου και σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, το υπουργείο Εσωτερικών κ.ά.

«Προχωράμε σε μια θεσμική παρέμβαση συντονισμού όλων όσων σήμερα ασκούν αρμοδιότητες ελέγχου στα διάφορα στάδια της παραγωγικής και της μεταποιητικής διαδικασίας. Ενοποιούμε τους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Σημείο αναφοράς, Κεντρική Αρχή Ελέγχου θα είναι ο ΕΦΕΤ, με τη συμπαράσταση βεβαίως του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει άλλωστε και την εποπτεία του φορέα, και πάντα σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες τόσο του ΕΦΕΤ όσο και του υπουργείου» επεσήμανε ο κ. Αποστόλου,.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το σημερινό μοντέλο ελέγχου τροφίμων έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας.

«Η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα στηριχθεί στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, όπου τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης θα συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Φωτογραφία: alfavita.gr

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *