Search
Saturday 5 November 2016
  • :
  • :

Ο ΠΟΥ προτρέπει σε φορολόγηση και μείωση της κατανάλωσης των ζαχαρούχων ποτών

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση και τη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και τη φθορά των δοντιών, σύμφωνα μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι δημοσιονομικές πολιτικές που αυξάνουν τουλάχιστον 20% τη λιανική τιμή των ζαχαρούχων ποτών θα οδηγήσουν σε ανάλογη μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο “Fiscal policies for Diet and Prevention of Noncommunicable Diseases (NCDs)”.

«Η κατανάλωση ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων ποτών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη», λέει ο δρ Ντάγκλας Μπέτσερ, Διευθυντής του Τμήματος ΠΟΥ για την πρόληψη των μη μεταδιδόμενων νόσων. «Αν οι κυβερνήσεις φορολογήσουν τα  προϊόντα όπως τα ζαχαρούχα ποτά, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να σώσουν ζωές. Μπορούν, επίσης, να μειώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και να αυξήσουν τα έσοδα ώστε να επενδύσουν σε υπηρεσίες υγείας».

Το 2014, περισσότεροι από 1 στους 3 (39%) ενήλικες σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1980 έως το 2014, με ποσοστό 11% στους άντρες και 15% στις γυναίκες.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 42 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2015, μια αύξηση περίπου 11 εκατομμύριων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. Σχεδόν τα μισά (48%) από αυτά τα παιδιά ζούσαν στην Ασία και το 25% στην Αφρική.

αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη έχει επίσης αρχίσει να αυξάνεται, από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 το 2014. Η νόσος ήταν άμεσα υπεύθυνη για 1,5 εκατομμύρια θανάτους το 2012 και μόνο.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *