Κοντά σε συμφωνία BP και Rosneft, παρά τις κυρώσεις

ROSNEFT, BP
Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές, οι συζητήσεις για την συμφωνία εξαγοράς του 20% των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ρωσικής ενεργειακής Rosneft από την βρετανική πετρελαϊκή BP που αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Εάν τελικά υπογραφεί θα είναι η πρώτη σημαντική συμφωνία ενός δυτικού επενδυτή με μια ρωσική εταιρεία, από την στιγμή της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της BP Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, η βρετανική πετρελαϊκή θα «προσανατολίζεται στην ανεύρεση νέων επενδυτικών ευκαιριών στη Ρωσία».

Ο διευθυντής του ρωσικού Ταμείου Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν θεωρεί πως η BP δε θα δυσκολευθεί να λάβει την έγκριση των βρετανικών αρχών για τη συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία, καθώς, όπως είπε «δεν πρόκειται για αγορά των μετοχών της Rosneft, μιας εταιρείας που υπόκειται τις δυτικές κυρώσεις, αλλά για τη αγορά μεριδίου σε κοίτασμα. Από νομικής άποψης, η συναλλαγή αυτή δεν θα προσκρούσει στις κυρώσεις».

Παρά την μονομερή επιβολή των κυρώσεων από την ΕΕ, είναι πολλές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να σταματήσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία. Όπως τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσία, Αλεξάντρ Πάσετστνικ «συνεργαζόμαστε με την ιταλική Eni, τη νορβηγική Statoil και τη γαλλική Total. Όλες αυτές οι εταιρείες αναφέρονται στις αρχές των χωρών τους και σχεδόν πάντα καταφέρνουν να λάβουν την έγκριση για συνεργασία με ρωσικές εταιρείες».

«Γα τις διεθνείς επιχειρήσεις η ρωσική αγορά ενεργειακών πόρων είναι πολύ πιο ασφαλής από πλευρά γεωπολιτικής, από ότι οι αγορές του Ιράν, του Ιράκ ή της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει μια πλούσια πηγή κοιτασμάτων» εξηγεί ο Πάσετστνικ, προσθέτοντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «χάρη στη συμφωνία με την BP, η Rosneft θα έχει λαμβάνειν όχι μόνο τα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία. Και τα δύο αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε πιο ενεργά την παραγωγή πετρελαίου».

Οι ειδικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας είναι ουσιαστικά η έλλειψη της δυτικής χρηματοδότησης. «Ακόμα και για εταιρείες που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις, είναι ακριβό και δύσκολο να δανειστούν από το εξωτερικό» υπενθυμίζει ο Σεργκέι Πίκιν.

Πηγή: RBTH
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *