Επικαιρότητα

Στον αέρα οι καρκινοπαθείς! Τι ένα μετά το άλλο ογκολογικό νοσοκομείο αδειάζει από γιατρούς και νοσηλευτές

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
Σε ώρα μηδέν βρίσκονται τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας μας. Το ένα μετά το άλλο αδειάζει από ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό με συνέπεια δεκάδες καρκινοπαθείς να δίνουν όχι μόνο τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή αλλά και για να νοσηλευτούν στο ΕΣΥ.

Το μείζον αυτό θέμα έθεσαν επί τάπητος, οι διοικήσεις ογκολογικών και άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ που παρέχουν ογκολογικές υπηρεσίες, οι διευθυντές φαρμακείων και ογκολόγοι διευθυντές των αντιστοίχων τμημάτων νοσοκομείων, και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων οι ογκολόγοι σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αναλυτικότερα οι  εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ογκολογικά νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα επεσήμαναν το γεγονός ότι η πρόσληψη επικουρικών δεν λύνει το πρόβλημα αφού υπάρχει ανάγκη για μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Αναφερομένοι στα παιδιά  τόνισαν την ανάγκη τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τις εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, προσθέτοντας ότι στο ΚΕΣΥ δεν υπάρχει εκπροσώπηση της παιδιατρικής ογκολογίας.

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή όλα τα αιτήματα, δίνοντας προτεραιότητα στις προσλήψεις  κι επισημαίνοντας ότι «όσες προσλήψεις καταφέρουμε να έχουμε, ως Υπουργείο, πρέπει να είναι στοχευμένες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσοκομείων».

Τι γίνεται με τις χημειοθεραπείες

Με αφορμή τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ογκολογικών νοσοκομείων, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) επαναφέρει το μείζον ζήτημα της διάλυσης (προετοιμασίας) των κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται ως χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς μέσα στα νοσοκομεία.

Η ΕΝΕ με υπόμνημά της έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να δημιουργηθεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *