Επικαιρότητα

Εκτός συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ το επόμενο ΑΑ σύστημα της Τουρκίας

FD-2000
Την πρόθεσή της να μην συνδέσει το μελλοντικό της αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ, εκδήλωσε η Τουρκία σύμφωνα με όσα εγγράφως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας İsmet Yılmaz πριν λίγες μέρες. Αυτή η πρόθεση θεωρείται από πολλούς ως βήμα ουσιαστικής αποστασιοποίησης από τις ΗΠΑ, όμως η διπλωματία της «Υψηλής Πύλης» σχεδόν πάντα παζαρεύει και πετυχαίνει τους στόχους της, γι’ αυτό ενδεχομένως να είναι μια κίνηση «παζαριού» με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για ζητήματα που θα φανούν αργότερα.

Ειδικότερα, η απόφαση της Τουρκίας αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην πρώτη ημέρα της κολοσσιαίας έκθεσης αμυντικού υλικού IDEX 2015 στο Αμπού Ντάμπι. Τουρκικές πηγές έλεγαν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί να εκχωρήσει της αντιβαλλιστική της άμυνα σε άλλα κράτη ή δεν σκοπεύει να κοινοποιεί στους πάντες στοιχεία για την στρατηγική της αεράμυνα.

Αυτή η ενέργεια, αν τελικά υλοποιηθεί από την Τουρκία, της δίνει τη δυνατότητα να μην έχει η Ελλάδα, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ- τις θέσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις των αντιαεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας και ενισχύει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού από τουρκικής πλευράς. Όμως σε αυτή την περίπτωση τόσο η ελληνικές όσο και άλλες ΝΑΤΟίκες χώρες όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία δεν θα δεχτούν να γνωρίζει η Άγκυρα τις θέσεις (κλπ) των δικών τους αντιαεροπορικών συστοιχιών. Οπότε ο θέμα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο, και όσο παραμένει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Μέση και την Εγγύς Ανατολή, τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια ενδιαφέρει όλο και περισσότερες χώρες.

Αναφορικά με τους τουρκικούς εξοπλισμούς, Το πρόγραμμα του Αντιαεροπορικού/Αντιβαλλιστικού Συστήματος Μεγάλου Βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) φαίνεται πως έχει επιλέξει το αντιαεροπορικό / αντιβαλλιστικό σύστημα FD-2000 (εξαγωγική έκδοση του ΗQ-9 που αποτελεί αντίγραφο του ρωσικού S-300), της κινεζικής China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC) που προσφέρει με χρηματοδότηση του προγράμματος αξίας 3,44 δισ. Δολαρίων.

Η επιλογή του FD-2000 έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς πρόκειται για αντιαεροπορικό σύστημα που δεν είναι διαλειτουργικό με το Σύστημα Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου (ACCS) του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να δηλώνει ότι ΔΕΝ θέλει να είναι διαλειτουργικό!

Αν τοποθετηθεί σε μικρό βάθος στα μικρασιατικά παράλια θα αλλάξει ολόκληρη την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και ίσως αναγκάσει την ΠΑ να προχωρήσει σε προωθημένη διάταξη των μεγάλου βεληνεκούς συστημάτων της πέρα από την Σκύρο…

Σε συνδυσμό με την απόκτηση των 100 F-35 η τουρκική Αεροπορία, “στριμώχνει” στρατηγικά την ΠΑ με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο. Μπορεί να αμύνεται υπερπηδώντας τα νησιά του Α.Αιγαίο και προσβάλλοντας τα ελληνικά μαχητικά και τα ΑΣΕΠΕ ERIEYE πριν καν εγκαταλείψουν την ηπειρωτική Ελλάδα και να επιτίθεται σε πρώτο πλήγμα “αόρατη”. Τα ψέμματα τελειώνουν.

Σημειώνεται πως η Κίνα δίνει πλήρη πρόσβαση και τεχνογνωσία στην Τουρκία για κατασκευή του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος, αλλά ολόκληρης γενιάς πυραυλικών συστημάτων.

Στις δυνατότητές του, το εν λόγω σύστημα έχει ακτίνα δράσης 200 χλμ, και έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει αεροσκάφη σε πολύ μεγάλο ύψος και το βλήμα κατευθύνεται προς τον στόχο με ταχύτητα 4 Mach! Και το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ότι το 2020, η Τουρκία θα μπορεί να κατασκευάζει το δικό της Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς εγχώριας ανάπτυξης.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *