Επικαιρότητα

Παστίτσιο to die for

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
Ξεκινάμε τις μαγειρικές μας διαδρομές συντροφιά με το blog Food Spells.

Τετάρτη σήμερα κι είναι η εβδομαδα της Τυρινής, λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Τι πιο ωραίο από ένα αλλιώτικο, ψαγμένα παστίτσιο;

Τι το διαφορετικό έχει; Αυτό το παστίτσιο είναι χωρίς σάλτσα ντομάτα, «λευκό», με λευκό κρασί, βούτυρο και κασέρι και το μεγάλο του ατού είναι η  ανάλαφρη και πεντανόστιμη μπεσαμέλ.

Αν και απλό τόσο στα υλικά όσο και στην εκτέλεση, είναι ένα unforgettable πιάτο.
Η original συνταγη μου δόθηκε από την κα Ντίνα, στη Θεσσαλονίκη, μια κλασσική Ελληνίδα μαμά, που όταν την πρωτορώτησα γιατί δεν βάζει ντομάτα στον κιμά, με κοίταξε με γνήσια απορία! Της το αφιερώνω!

Παστίτσιο to die for

Υλικά (για ένα ταψί 23x30cm)
850 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 2 φορές
1 1/2 κ.σ.ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πακέτο μακαρόνια Νο 3 για παστίτσιο
70γρ βούτυρο γάλακτος
1 λίτρο γάλα πλήρες

5 ή 6 αυγά

8 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια κασέρι (ή ρεγκάτο)
Αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο βούτυρο γάλακτος instead) ,σε δυνατή φωτιά σε μικρή κατσαρόλα,  προσθέτουμε τον κιμά, τον σωτάρουμε, σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, και τον ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.

Ο κιμάς πρέπει να έχει ψηθεί αλλά και να παραμένει ζουμερός όταν θα τον βγάλουμε από το μάτι.
Τον αποσύρουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και 1 ή 2 αυγά χτυπημένα, για να αφρατέψει.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άθφονο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε. Στρώνουμε τα 2/3 από τα μακαρόνια στο ταψί μας, που το έχουμε πρώτα αλείψει με λίγο βούτυρο γάλακτος, προσθέτουμε 3 κ.σ. τριμμένο κασέρι, λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ταυτόχρονα το βούτυρο, το αλεύρι κοσκινισμένο και το μισό γάλα και ανακατεύουμε το κρύο μείγμα.

Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά, προσέχοντας να μην σβωλιάσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο γάλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας  συνέχεια, μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή κρέμα. Την αποσύρουμε από το μάτι, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, ρίχνουμε χτυπημένα τα 4 αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι-πιπέρι, και τέλος το υπόλοιπο κασέρι (πλην 50γρ που θα τα χρησιμοποιήσουμε για να πασπαλίσουμε το παστίτσιο στο τέλος.

Ρίχνουμε τον κιμά στο ταψί, τον στρώνουμε προσεκτικά, κι από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Κατόπιν ρίχνουμε τη μπεσαμέλ προσεκτικά να πάει παντού, την στρώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί.την επιφάνειά της,

Αφήνουμε το παστίτσιο να μείνει για λίγο για να «δέσουν»  τα υλικά (για 15-20 λεπτά), και τέλος το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα για 40-50 λεπτά.

Χριστίνα Θεοχάρη

Χριστίνα Θεοχάρη

Μ.Α. in Language, Literature and Thought



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *