Από τις “λευκές περιοχές” στα “λευκά διαστήματα” και στις έξυπνες πόλεις

Από τις “λευκές περιοχές” στα “λευκά διαστήματα” και στις έξυπνες πόλεις
Πρόσφατα υπεγράφησαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας οι συμβάσεις για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών με ΣΔΙΤ», για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πρωταγωνιστές οι ΟΤΕ Rura lNorthκαι η κοινοπραξία Rural Connect, Eυρυζωνικά Δίκτυα Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που περιλαμβάνει τις εταιρείες Intrakat, Intracom Holdings και Hellas Online. Βασικοί στόχοι του έργου, μεταξύ άλλων, είναι η επαρκής και φτηνή ευρυζωνική κάλυψη των λευκών αγροτικών περιοχών, σύμφωνα με τη Ψηφιακή Ατζέντα 2020 (συνολική αξία 161.061.091,94 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)

Ωστόσο αρκετά μεγάλη κινητικότητα στην ανάδειξη νέων ρυθμιστικών πλαισίων με κυρίαρχη την Ofcom στην Αγγλία, παρατηρείται στο ραδιοφάσμα που απελευθερώθηκε από την αλλαγή της τηλεόρασης από αναλογική σε ψηφιακή, τα λευκά διαστήματα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την τεχνολογία των λεγόμενων «λευκών διαστημάτων» τα οποία στις περισσότερες αγορές διατίθενται (unlicensed) στους παρόχους υπηρεσιών κυρίως για ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο δίκτυο δεδομένων.

Τα συγκεκριμένα λευκά διαστήματα που ουσιαστικά αναφέρονται στις χαμηλές συχνότητες (490-700MHz) βελτιώνουν την συνδεσιμότητα παρέχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια και αξιοπιστία σε ταχύτητες της τάξη των 10Mbps. Σήμερα υπάρχουν σποραδικές υλοποιήσεις με κυρίαρχο προμηθευτή την Microsoft που έχει ήδη υλοποιήσει πιλοτικά ευρυζωνικά έργα στην Νότια Αφρική, Τανζανία, Κένυα και Γκάνα ενώ το κόστος πρόσβασης ανέρχεται στο μισό ευρώ ανά ημέρα.

Tο 2025 ή νωρίτερα αναμένεται η έκρηξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων. Η Αγγλία και η Σιγκαπούρη οδηγούν την δημιουργία αυτής της ανερχόμενης αγοράς που θα συμπεριλάβει την συνδεσιμότητα των Internet of Things, Machine to Machine με νέα chips και νέες συσκευές. Η έκρηξη θα έρθει κυρίως από την Ασία, ενώ πολλά νέα τεχνολογικά startups θα ξεπηδήσουν καθώς οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία θα είναι οι οδηγοί αυτής της τεράστιας αγοράς.

Ηλίας Αραβαντινός

Ηλίας Αραβαντινός

Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Τεχνολογίας



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *