Επικαιρότητα

«Βουτιά» στο αγροτικό εισόδημα …στα ύψη το κόστος παραγωγής

ΕΙΣΟΔΗΜΑ
«Βουτιά» σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο αγροτικό εισόδημα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο πήρε την ανηφόρα το κόστος παραγωγής. Η συρρίκνωση που σημειώνεται στο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης της σοδειάς και των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας και των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων των τελευταίων ετών αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες που κλόνισαν τον αγροτικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα σε υπόμνημα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα από το 2006-2013 μειώθηκε κατά 27,3% όταν το αντίστοιχο εισόδημα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 17,7%.

Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση στο κόστος αγροτικής παραγωγής κατά την πενταετία 2009-2013, με την άνοδο του κόστους των εισροών να υπερβαίνει, σε απόλυτο μέγεθος, το επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως περίπου του 13%.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών εισροών η δυσμενέστερη μεταβολή αναφέρεται στο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) που αυξήθηκε, αθροιστικά, πάνω από 21%. Πρόκειται για δύο κρίσιμες παραμέτρους που αποτελούν σήμερα το 58% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής.

Οι αγρότες έχουν ξεμείνει από ρευστό αλλά παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση και στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την ανάλυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώνεται ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,6 % του συνόλου των δανείων.

Η σημαντική επιβράδυνση  της τραπεζικής χρηματοδότησης προφανώς σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός της υπερχρέωσης  σημαντικού αριθμού αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν υφίσταται πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΠΑΣΕΓΕΣ ως προς τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία, εξαιρετικά μεγάλη άνοδο καταγράφει η επιβολή των φόρων στο αγροτικό τομέα, οι οποίοι από 181,8 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 150% και πλέον. Τονίζεται ότι μόνο κατά το 2013 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 67%.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, οι αγρότες περιμένουν, όπως λένε, πολιτική βούληση και χειροπιαστές λύσεις από την πολιτεία για να μπορέσουν να κρατηθούν στο επάγγελμα και να ορθοποδήσουν, διαφορετικά δηλώνουν ότι θα σβήσει ο πρωτογενής τομέας που αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *