Επικαιρότητα

Ο Χριστόδουλος και η ορθόδοξη…εναλλακτική του Αγίου Βαλεντίνου

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Του Μανώλη Κείου

Λούτρινα κουκλάκια, καρδούλες, σοκολατάκια, λουλούδια, ρομαντικά δείπνα και τόσα άλλα περιλαμβάνει η “φάμπρικα” της κατά συνθήκη “εορτής των ερωτευμένων”, όπως ορίστηκε-άραγε από ποιους- η 14η Φεβρουαρίου. Τότε που το εορτολόγιο-όχι το Ορθόδοξο- γράφει πως τιμάται η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου.

Πάντως στην ελληνορθόδοξη πραγματικότητα η…εναλλακτική έχει δοθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν αρχές του 2000 όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ήδη προκαλέσει κύματα ευρείας αποδοχής με φράσεις του τύπου “ελάτε όπως είστε” και “σας πάω”, οπότε έπρεπε με κάποιον τρόπο να ερεθίσει τα αντανακλαστικά της νεολαίας και σχετικά με την “εορτή των ερωτευμένων”.

Ο μακαριστός Χριστόδουλος, λοιπόν, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή σήμερα 13 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης.

Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε πως και η ίδια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1969 κατά την αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *