Επικαιρότητα

Σε εγρήγορση για τα κρούσματα ιλαράς και ερυθράς σε Κροατία και Σλοβενία

ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας μετα την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς και ερυθράς σε Σλοβενία και Κροατία.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγίες επιτήρησης στους γιατρούς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε το γραφείο επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στους γιατρούς της χώρας, ζητείται να ελέγχουν την εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών και να ενημερώνουν το γραφείο για όλα τα επιβεβαιωμένα ή πιαθανά κρούσματα ιλαράς και ερυθράς.

Επίσης στο έγγραφο τονίζεται ότι στόχος της ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη ως το 2020 και την παγκόσμια μείωση κατά 95% της θνησιμότητας παγκοσμίως από τα νοσήμετα αυτά.

Να σημειωθεί εδώ ότι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ο εμβολιασμός του 95% των παιδιών και η αναμνηστική δόση σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται ως ύποτα για ιλαρά είναι ο βήχας ή καταρροή ή επιπεφυκίτιδα, ο υψηλός πυρετός και το χαρακτηριστικό κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Για την ερυθρά τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι το εξάνθημα με διόγκωση των λεμφαδένων και οι αρθραλγίες.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *