Επικαιρότητα

Εύθραυστη η ανάπτυξη, μην κάνετε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, λέει ο Γ. Στουρνάρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Σε σαφείς προειδοποιήσεις ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται αοπό την τόλμη και την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της τράπεζας, ενώ προειδοποίησε, ότι μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΕΘΝΟΣ, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε, «σημειωτέον, ότι οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και το βαρύ τίμημα που έχει ήδη καταβάλει η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι μεν αναγκαία άλλα όχι και ικανή συνθήκη για να δώσει την αποφασιστική ώθηση που χρειάζεται.

Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής μέσω επενδύσεων και κυρίως μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που θα ανοίξουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και την ενίσχυση της “έξυπνης οικονομίας”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Όπως είπε, οι δείκτες οικονομικού κλίμα φάνηκε να χάνουν τη θετική δυναμική τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε απόκλιση έναντι των στόχων τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015.

Επισήμανε επίσης ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης για το 2014 υπόκειται σε επισφάλειες που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αβεβαιότητες των τελευταίων εβδομάδων του έτους σε συνδυασμό με την οπισθοβαρή κατανομή των εσόδων. Ωστόσο με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκτιμάται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2015, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2016.

Για τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι καλείται να θέσει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση εκείνων των υφιστάμενων διαδικασιών που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και – τελικά – στη μείωση του δημόσιου χρέους, ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών παροχών, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υφιστάμενες εξαιρέσεις από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι παραμένει ισχυρό παρά τους κλυδωνισμούς. Ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *