Επικαιρότητα

Βαρουφάκης: Γεμάτη με ασάφειες η συμφωνία, διότι το ήθελαν οι εταίροι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Στην παραδοχή πως η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι κάτι που έγινε σκόπιμα. «Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως «και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία».

Σε συζήτηση, μου είπε κάποιος: «καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%. Και λέει: Αν είναι να το περάσουμε τώρα και να πάει στα κοινοβούλια, και βάλουμε ένα νούμερο, απλά δεν θα περάσει. Επομένως μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή τρόπο για να το περάσουν από τη βουλή τους».

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι η Ελλάδα έθεσε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος δεν είχε ξαναγίνει. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε απομόνωση. «Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση. Το ανατρέψαμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσα στα προηγούμενα 2-3 χρόνια και θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Θυμάμαι την άνοιξη του 2012, όταν ετοιμαζόταν η Βουλή να υπογράψει το Μνημόνιο, είχα γράψει ένα άρθρο με απόγνωση, ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία. Κάθε φορά που γινόταν μία επέκταση του μνημονίου μειώναμε την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

«Όσο πιο βαθειά μπαίναμε σε αυτή τη μαύρη τρύπα, τόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Μία κυβέρνηση, η οποία λέει απολύτως όχι στο μνημόνιο. Αυτό που έλεγα και λέω στους εταίρους είναι ότι το μνημόνιο τελείωσε. Το μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι αν δώσεις σε ένα πτωχευμένο κράτος το μεγαλύτερο δάνειο, δεν πρόκειται να το πληρώσει ποτέ και ουσιαστικά το καταδικάζει. Το μνημόνιο είναι η δανειακή συμφωνία που επιβάλλει στο πτωχευμένο δημόσιο μέτρα. Επιβάλλει τα conditionalities. Αυτά απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

«Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός που δεν αναφέρεται σε νούμερα αν δεν μπορει να τα πετύχει. Αν σας πω ένα νούμερο θα λέω ψέμματα. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή το πόσα μπορώ να βγάλω από τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός.

Χαρακτηριστική ήταν η δέσμευσή του για την περίπτωση του ΦΠΑ: «Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στις παραμεθώριες περιοχές, στα βιβλία και στα έντυπα. Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή για να δείξουμε καλή θέληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *