Επικαιρότητα

Αυξάνει της δαπάνες της στην έβδομη Τέχνη η Ρωσία

ΡΩΣΙΑ 7η ΤΕΧΝΗ.
Στον απόηχο των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τις χορηγίες της στην κινηματογραφική βιομηχανία με σκοπό κυρίως την παραγωγή «πατριωτικών» ταινιών που θα αναφέρονται είτε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε στην ιστορία της Κριμαίας.

«Επιλέγουμε τα θέματα που θα πρέπει να προωθηθούν περισσότερο», εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Έτσι, είναι λογικό να αποτελεί η Κριμαία μέρος» της προτεινόμενης θεματολογίας, πρόσθεσε.

Μολονότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες της λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ποσά που θα δοθούν φέτος για την 7η τέχνη θα είναι «υψηλότερα από πέρσι», υπογράμμισε ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

Έτσι, το Ταμείο Κινηματογράφου που καταμερίζει τις κρατικές επιδοτήσεις, θα επενδύσει φέτος περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (58 εκατ. ευρώ) ενώ το υπουργείο θα αποδεσμεύσει απευθείας 2,1 δισ. ρούβλια (29 εκατ. ευρώ).

Οι μισές από τις ταινίες μεγάλου μήκους που θα επιδοτηθούν από το κράτος ασχολούνται με γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ δύο έχουν ως θέμα τους την Κριμαία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, πριν από έναν χρόνο, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Ρώσους αλλά προκάλεσε τεράστιες εντάσεις με τη Δύση που επέβαλε κυρώσεις άνευ προηγουμένου στη Μόσχα, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπου το καθεστώς ήταν το μόνο που παράγγελνε ταινίες στα στούντιο, η Ρωσία σταμάτησε για ένα διάστημα να επιχορηγεί την 7η τέχνη που θεωρείτο ως ένα από τα βασικά ιδεολογικά όπλα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Από το 2009 το Κρεμλίνο ξανάρχισε να παραγγέλνει ταινίες, επιδοτώντας κυρίως σενάρια «ανθρωπιστικού» ή «πατριωτικού» περιεχομένου.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *