Η γιορτή της Πρωτεύουσας στο Καζακστάν

Nursultan Nazarbayev, Astana
Ένα από τα αρχιτεκτονικά στολίδια του Καζακστάν, είναι η πρωτεύουσα, η πόλη Αστάνα. Στις 6 Ιουλίου του 1994, το Ανώτατο Συμβούλιο του Καζακστάν ενέκρινε ένα ψήφισμα για να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Καζακστάν από την πόλη Αλμάτι στην Ακμόλα (Tselinograd). Στις 6 Μαΐου του 1998 ο Πρόεδρος του Καζακστάν θέσπισε την μετονομασία της πόλης σε Αστάνα και στις 10 Ιουνίου του 1998 παρουσιάστηκε στη διεθνή κοινότητα ως η νέα πρωτεύουσα του Καζακστάν. Η Ημέρα πρωτεύουσας στην Αστάνα εορτάστηκε από τη στιγμή που η πόλη απέκτησε την ιδιότητα της ως πρωτεύουσας, το 1998. Αρχικά, αυτή η εορταστική ημέρα, παρατηρήθηκε στο επίπεδο της πόλης στις 10 Ιουνίου.

English LanguageΑπό τη στιγμή που η πόλη απέκτησε το καθεστώς της πρωτεύουσας , η τεράστια ανοικοδόμησή της έχει ως αποτέλεσμα η Αστάνα να γίνει μία από τις πιο όμορφες σύγχρονες πόλεις στην Κεντρική Ασία. Ξεκινώντας από το το 1996, ο πληθυσμός στην Αστάνα αυξήθηκε από 270, 000 σε περισσότερους από 800.000. Σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός της θα ξεπεράσει το 1.000.000 κατοίκους. Η μαζική ανοικοδόμηση είναι σε εξέλιξη ακόμη στην πόλη. Μεταξύ των σύγχρονων αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, τα πιο γνωστά είναι το κτίριο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι πύργοι του Καζακστάν,Τεμίρ Τζολί και Βόρειο Σέλας, η πόλη των επιχειρήσεων, ο πύργος της Αστάνα, το Διεθνές Αεροδρόμιο και το Κρατικό Θέατρο, με τα κτήρια της Όπερας και του Μπαλέτου.

Δεν είναι μόνο οι αρχιτέκτονες από το Καζακστάν αλλά και οι ξένοι ειδικοί που προσελκύθηκαν για να συμμετάσχουν στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης. Η ανάπτυξη του αρχιτεκτονικού σχεδίου της πόλης, έλαβε υπόψη την κεντρική ιδέα που αναφερόταν σε μια νέα μοντέρνα ματιάς στην Ευρασιατική πόλη. Σύμφωνα με τη γνώμη του λαού του Καζακστάν, η σύγχρονης Αστάνα είναι μια πόλη που εμπεριέχει και τα δύο στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης.

Astana

Μεταξύ των αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της πόλης είναι διασημότητες όπως η Kise Kurokawa και ο Norman Foster. Έτσι, ένας πολύ γνωστός βρετανός αρχιτέκτονας είναι ο δημιουργός ενός από τα πιο ξεχωριστά κτίρια στην Αστάνα – το Μέγαρο της Ειρήνης και της Συναίνεσης.

Στις 18 Ιουλίου 2008, το Κοινοβούλιο του Καζακστάν ψήφισε το νόμο έργο «Περί τροποποιήσεων στο νόμο της Δημοκρατίας του Καζακστάν επί του νόμου «Περι διακοπών στη Δημοκρατία του Καζακστάν» που προβλέπει την έγκριση ενός νέου κράτους διακοπών, που προσφέρει την ευκαιρία για τον εορτασμό της 6ης Ιουλίου ως Ημέρας της Πρωτεύουσας. Αυτή η ανάδειξη της πόλης της Αστάνα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Αστάνα είναι ένα σύμβολο των επιτευγμάτων της Δημοκρατίας του Καζακστάν για όλα τα έτη της ανεξαρτησίας της χώρας. Το 1999, με την απόφαση της UNESCO, η Αστάνα πήρε τον τίτλο της “Πόλης της Ειρήνης”. Επιπλέον, η πόλη είναι μια ελεύθερη οικονομική ζώνη, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξή της.

Η Αστάνα θα γιορτάσει την 21η επέτειό της ως πρωτεύουσα του Καζακστάν. Η 6η Ιουλίου , ή αλλιώς η Ημέρα της Αστάνα είναι επίσημη εθνική αργία στο Καζακστάν. Κάθε χρόνο αυτό το λαμπερό και συναρπαστικό γεγονός γίνεται μια διασκεδαστική, όμορφη γιορτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Οι εορτασμοί κρατάνε μια ολόκληρη βδομάδα με ζωντανές παραστάσεις και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να διασκεδάσουν το κοινό, καθώς εορτάζεται η κουλτούρα και ο πολυεθνικός κοινωνικός ιστός του Καζακστάν. Η Ημέρα της Αστάνα είναι μια γιορτή εθνικής υπερηφάνειας για όλους στο Καζακστάν, όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, εφόσον η ημέρα αυτή, αναγνωρίζει και τιμά την ανάπτυξη της Αστάνα από επαρχιακή πόλη σε μεγάλο περιφερειακό κέντρο του 21ου αιώνα.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Αστάνα προσελκύει συνήθως στην πόλη πάνω από εκατό χιλιάδες επισκέπτες.

Πέρυσι, πάνω από 3.000 ξένοι επισκέπτες από 23 χώρες συμμετείχαν στους εορτασμούς. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως ένα φεστιβάλ νομαδικών πολιτισμών, που έχει ως σκοπό να τονίσει τις παραδοσιακές δραστηριότητες του Καζακστάν. Μια παράσταση της παραδοσιακής ιππασίας του Καζακστάν με όλα της τα κόλπα, είναι ένα πολύ δημοφιλές θέαμα.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη νομαδική κουλτούρα από κοντά με την επίσκεψη στο χωριό με τις παραδοσιακές νομαδική σκηνές ή αλλιώς τα γιούρτ της ευρασιατικής στέπας του Καζακστάν. Επιπλέον, μια ειδική γιορτή για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής που ονομάζεται, συνήθως πραγματοποιείται στο λιμάνι του ποταμού Εσίλ. Παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, όπως και δεξιοτέχνες στο μπαλέτο και την όπερα από όλο τον κόσμο και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες που θα δώσουν παραστάσεις, αναμένονται στην Αστάνα.

Χαρούμενη Ημέρα της Αστάνα!

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *