Ναι στο ενδεχόμενο να γίνουμε μέλος της τράπεζας BRICS από τον Ήσυχο

ΚΩΣΤΑΣ ΗΣΥΧΟΣ
Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια προσέγγισης της Ελλάδος και BRICS αποτελεί η επιβεβαίωση, και από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ο κ. Κ. Ήσυχος, η Ελλάδα χαιρετίζει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των χωρών της BRICS, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά ακόμη μέχρι να πραγματοποιηθεί η ένταξή της.

«Εάν συμβεί η ένταξη της Ελλάδας στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των χωρών της BRICS, τότε αυτό θα είναι μια καλή είδηση. Ωστόσο, υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, καθώς πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Ήσυχος.

Η αρχή της εξέτασης του θέματος για ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στον νέο διεθνή οργανισμό, έγινε τον Μάιο, όταν , η Ρωσία κάλεσε την Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ οι συζητήσεις επί του θέματος αναμένεται να ανοίξουν στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της BRICS στις 8-9 Ιουλίου στην Ούφα της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ενδείξεις επιθυμεί η Ελλάδα επιθυμεί να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την ίδρυση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογράφτηκε κατά την έκτη συνάντηση των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας στις 15 Ιουλίου 2014.

Πρόκειται για την πρώτη αποφασιστική κίνηση των αναδυόμενων οικονομιών, γνωστές ως BRICS προς την χρηματοπιστωτική τους αυτονομία και τη δημιουργία ενός πόλου ανταγωνιστικού προς τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Δύσης, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η NDB ξεκίνησε με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ. Κύριος στόχος της είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομής και η αειφόρος ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της BRICS και άλλων χωρών της περιφέρειας.

Πηγή: Sputnik
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *