Συμφωνία μέχρι την Κυριακή αλλιώς Grexit

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Έληξε η Σύνοδος κορυφής-“Ευκολότερα από ό,τι το μεταναστευτικό” δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες.

H Σύνοδος της Κυριακής θα είναι και των 28 κρατών της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Ο Matteo Renzi της Ιταλίας είπε πως η Σύνοδος θα ασχοληθεί με την Ελλάδα “οριστικά”.

Η Μέρκελ λέει ότι  πολλές χώρες εκτός της ευρωζώνης έχουν ζητήσει να είναι στις συνομιλίες. Αρνείται ότι η ισορροπία των συστημάτων πληρωμών – για την οποία η Βρετανία συνεισφέρει – δεν συζητηθηκε. Λέει τώρα πως η ελληνική προσφορά πρέπει τώρα “να πάει πέρα από αυτό” που απαιτήθηκε από εμάς πριν από το δημοψήφισμα. “Η πρόκληση για την Κυριακή θα αφορά το κατά πόσο οι συνθήκες είναι ώριμες για επαναπροσδιορισμό διάσωσης”λέει.

Από την άλλη ο κ. Γιουνκερ θεωρεί πως η απειλή ενός Grexit είναι πλέον πολύ πραγματική. Οι ηγέτες για μια φορά έβαλαν μια σταθερή προθεσμία, ένα dead line, για τα γεγονότα.

“Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», λέει και ο κ Τουσκ. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα μαύρο σενάριο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Πρέπει να συζητήσουμε το σύνολο των συνεπειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.” Ο ίδιος προειδοποιεί για “πιθανή ανθρωπιστική” κρίση χωρίς μια συμφωνία. “Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας”, λέει ο κ Τουσκ.

Οι δύο άνδρες ήταν σαφείς στη συνέντευξη τύπου τους.  Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα ρίχνεται στους λύκους ενός Grexit το βράδυ της Κυριακής.

Οι Έλληνες χρειάζονται μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, λέει ο Ολάντ. «Πρέπει να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο χρόνων, διότι είναι αφόρητο για τους Έλληνες να συνεχίσουν να επανέρχονται συνεχώς σε αυτό», λέει ο Γάλλος πρόεδρος. Λέει ακόμη πως η Γαλλία δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου χωρίς συμφωνία, αλλά πρέπει να “εξετάσουμε μια τέτοια επιλογή”. Και συνέχισε λέγοντας ότι το γαλλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εξατάσει οποιαδήποτε συμφωνία, και αν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Ελλάδα θα πάρει μόνο τη χρηματοδότηση με τη συμφωνία- γέφυρα,  εφόσον παρέχουν μια “ολοκληρωμένη” προσφορά στους πιστωτές τους, σημείωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Juncker από την άλλη δήλωσε απόψε ότι υπάρχει “Grexit σενάριο”.

Η καγκελάριος Μέρκελ λέει ότι «δεν είναι αισιόδοξη» για τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία. Πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους απόψε.

Στο μεταξύ η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέχρι την Κυριακή

Ο κ Hollande ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα πριν από το Σαββατοκύριακο και πρόσθεσε “Θα υπάρξουν συνέπειες αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη. Θα υπαρξει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη Γαλλία, πάντα αναζητούμε μια συμβιβαστική συμφωνία.  Αυτή είναι η ιστορική θέση μας στην Ευρώπη”.

Ομάδα Σύνταξης




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *