Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο «Buk-Μ3»

BUK M3
Στις ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2015, η νέα έκδοση των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων «Buk-Μ3».

Η ακτίνα επιχειρησιακής δράσης των νέων ρωσικών SAM (πυραύλων εδάφους – αέρος) είναι 70km, 25km παραπάνω από το προηγούμενο σύστημα, ενώ θα μπορεί να εγκλωβίζει έως και 36 στόχους ταυτόχρονα, Μάλιστα οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι σε μια σειρά από παραμέτρους, οι πύραυλοι «Buk-Μ3», είναι καλύτεροι ακόμη και από τους S-300, οι οποίοι όμως είναι μεγάλου βεληνεκούς, ενώ οι Buk μεσαίου.

Το 2016, οι υπερσύγχρονοι «Buk» νέας γενιάς θα αρχίσουν να εντάσσονται επιχειρησιακά στις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.

Δοκιμές

Πάντως από τις δοκιμές που έχουν διεξάγει οι κατασκευαστές δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς προσεγγίζουν το απόλυτο. Ειδικότερα οι «Buk-Μ3» φτάνουν έως και το 99.99% πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι συνθήκες των δοκιμών δεν είναι συνθήκες πραγματικής μάχης, χωρίς αυτό να υποβιβάζει τις εξαιρετικές ικανότητες του πυραυλικού συστήματος. Σήμερα, το πυραυλικό σύστημα βρίσκεται στο στάδιο των κοινών δοκιμών εταιρίας-ρωσικού δημοσίου και μετά το πέρας τους, το φθινόπωρο θα καταστούν επιχειρησιακοί. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο εγκρίθηκε η προμήθεια του πυραυλικού συγκροτήματος για τις ανάγκες των ρωσικών ΕΔ.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί, ότι το νέο μέλος της οικογένειας «Buk» θα ενταχθεί στις ΕΔ μέχρι το τέλος του 2015.

Τα αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα Buk

Η προηγούμενη έκδοση «Buk- M2» θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στην κατηγορία τους. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε το 1988, αλλά η παραγωγή μαζικά του πυραυλικού συστήματος ξεκίνησε το 2003.

Το πυραυλικό σύστημα αναπτύχθηκε από την εποχή ακόμα της ΕΣΣΔ, αλλά για διάφορους λόγους -συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δυσκολιών- η παραγωγή του δεν είχε ξεκινήσει. Το 2007, το υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε ότι οι εξελιγμένοι «Buk» θα ενταχθούν στις ρωσικές ΕΔ το 2009, όμως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε το τέλος του 2015.

Τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά δεν θα υστερούν έναντι των άλλων συστημάτων του ανταγωνισμού καθώς και της σειράς “Buk” καθώς όλα τα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος «Buk», έχουν καταγραφεί ως από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικά το προηγούμενο μοντέλο Buk-M2, καταστρέφει αεροπορικούς στόχους (στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους) σε ύψη μέχρι και 18 χιλιόμετρα.

Σήμερα, πύραυλοι «Buk» υπηρετούν στις ΕΔ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Φινλανδίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βενεζουέλας και της Συρίας.

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *