Επικαιρότητα

Τούρκος έβαλε «πωλητήριο» σε ναό του 4ου μ.Χ αιώνα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάθε όριο ασέβειας ξεπέρασε ένας τούρκος ο οποίος έβαλε πωλητήριο σε ανεκτίμητης ιστορικής αξίας χριστιανικό ναό στην πόλη Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από τους ασσύριους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Ιμπραήμ Αϊτζούν που έχει τίτλο ιδιοκτησίας της 1700 ετών εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην ιστορική για την αραβική αρχιτεκτονική πόλη της Τουρκίας, αποφάσισε διαμέσου μεσίτη να βγάλει στο «σφυρί» τον ναό, παρά το γεγονός ότι έχει καταχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως πολιτιστική κληρονομιά.

Η ασσυριακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στην οδό Ακίν της συνοικίας Τεκέρ και για χρόνια χρησιμοποιείτο σαν αποθήκη, πλέον πωλείται από τον κάτοχο του τίτλου Ιμπραήμ Αϊτζούν προς 12,5 εκ λίρες.

Ο Αϊτζούν, λέει πως ο πατέρας του αγόρασε αυτό το κτίσμα για αποθήκη και χώρο επιχείρησης και ότι αυτός του το άφησε κληρονομιά, ενώ στην αγγελία για την εκκλησία που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα αναφέρεται πως «υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας».

Να σημειωθεί ότι στο Μάρντιν που μέχρι το 2009 είχε καταχωρημένες 8 εκκλησίες, με την προσθήκη αυτού του κτίσματος πλέον έγιναν 9.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ασσυρίων που κατοικούν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης του Γαβριήλ Ακγιούζ ανέφερε πως δεν μπορεί να κατανοήσει και λυπάται ιδιαίτερα για το γεγονός αυτό : «Εμείς έχουμε συναντηθεί παλιότερα μαζί του και του προτείναμε να μας το δώσει και αντί για εκκλησία ή μοναστήρι, να το επισκευάσουμε και να κάνουμε εδώ ένα κέντρο πολιτισμού, αλλά αυτός δεν συμφώνησε. Δυστυχώς εν μπορέσαμε να τον πείσουμε. Του προτείναμε να μας το κάνει χορηγία για καλό των νεκρών και να κάνουμε ανακοίνωση να το μάθουν όλοι. Αλλά πάλι δεν δέχτηκε. Όταν μάθαμε σήμερα πως η εκκλησία πωλείται μέσω του διαδικτύου, λυπηθήκαμε πολύ. Και τα νούμερα που ζητά είναι εξωπραγματικά. Πρόκειται για ένα κτίσμα πολιτισμού, υπάρχει άλλωστε και το σχετικό έγγραφο του Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ντιγιαρμπακίρ. Δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό. Ζητάμε να μας αποδοθεί αυτή η εκκλησία. Δεν διαθέτουμε τους πόρους για να το πληρώσουμε. Και η τιμή που ζητά είναι παράλογη. Καθώς διαθέτει τίτλο, μπορεί να εμφανιστεί αγοραστής, αλλά αυτό δεν είναι σωστό».

Επίσης ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στην ιστορική αξία του ναού είπε: «Ακόμη και αν αυτός ο άνθρωπος έχει τίτλο, πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα και για μια εκκλησία. Που έχει μάλιστα καταχωρηθεί ως πολιτιστική κληρονομιά. Όταν παλιότερα χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη δεν εναντιωθήκαμε. Αλλά τώρα δεν πρέπει να πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάτι πέραν του σκοπού του.  Έχουμε εντοπίσει πως η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Είναι μια εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που εμπεριέχει τάφους θρησκευτικών ηγετών μας και έχει μεγάλη πνευματική και θρησκευτική αξία για εμάς. Ήρθαμε σε επαφή με τον κάτοχο του τίτλου και του έχουμε εκφράσει την σημασία που έχει το κτίριο για εμάς. Μας πρότεινε να το αγοράσουμε αλλά δεν διαθέτουμε αυτούς τους πόρους. Προσφύγαμε νομικά αλλά δεν αποκομίσαμε κάτι. Δυστυχώς μας είπαν πως καθώς είναι ιδιωτική περιουσία, δεν μπορεί να γίνει τίποτε».

Τέλος, ο ασσύριος Σουπχί Χιντιγιερλί, αντιδρώντας στην πώληση της εκκλησίας έστω και με τίτλο δηλώνει πως αυτά που δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο, λέει:  «Πουθενά στον κόσμο δεν πωλούνται και δεν πρέπει να πωλούνται οι εκκλησίες. Ο ίδιος είναι αυτός που για χρόνια πολλά χρησιμοποιεί δωρεάν την εκκλησία μας. Και αντί να δίνει ενοίκιο έκατσε εκεί δωρεάν. Εμείς δεν του ζητάμε χρήματα. Αλλά αυτός πάει τώρα και βγάζει προς πώληση την εκκλησία των Ασσυρίων, δηλαδή το σπίτι του Αλλάχ. Μα πωλείται το σπίτι του Αλλάχ ; Εάν είχε προτείνει μια λογική τιμή, μπορεί ως κοινότητα, μεταξύ μας να τα βρίσκαμε. Αλλά τα νούμερα που ζητά είναι τρελά».

Πηγή: DHA Doğan Haber Ajansı
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *