Υπό διαρκή διωγμό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύ δύσκολές ώρες, υπό συνεχή διωγμό, ή ακόμη και στην φυλακή αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες κατηγορίες εξακολουθούν να περνούν όσοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και διανοούμενοι αντιτίθενται μα την πένα τους στο καθεστώς Ερντογάν.

Για τον λόγο αυτό, με κύριο σύνθημά τους «Μην ακουμπάς την γραφίδα μου», συνεχίζεται η διαμαρτυρία που γίνετε για τον δημοσιογράφο Μπαρανσού και τους άλλους κρατούμενους ανθρώπους του τύπου.

Ως βασικό μέσο διαμαρτυρίας χρησιμοποιείται και το διαδίκτυο, όπου οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας «Μην ακουμπάς την γραφίδα μου» ζητούν την αποφυλάκιση των κρατουμένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και οι Μεχμέτ Μπαρανσού και Χινταγιέτ Καρατζά.

Η εκπομπή-διαμαρτυρία που οργανώνεται με συμμετοχή δημοσιογράφων και διανοουμένων άρχισε το βράδυ της Δευτέρας. Στην διαμαρτυρία αυτή που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, μετέχουν περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι και διανοούμενοι.

Να οι δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και διανοούμενοι που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό : Ναζλί Ιλιτζάκ, Εκρέμ Ντουμανλί, Φατίχ Πορτακάλ, Αττίλα Τας, Κοράι Τσαλισκάν, Σανάρ Γιουρνταταπάν,  Τουντζάι Οπτσίν…..

Στην ανακοίνωση της πλατφόρμας αναφέρεται πως οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία βιώνουν τις πιο δύσκολες μέρες τους και αναφέρουν : “Στην περίοδο διακυβέρνησης  του AKΡ οι πιέσεις εντάθηκαν και αργότερα κορυφώθηκαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ειδησεογραφία, οι εκδόσεις βιβλίων και η κριτική στον Ερντογάν, κατέστησαν πια αδίκημα των δημοσιογράφων. Ακόμη και το να κάνεις πλάκα για τον Ερντογάν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείται αδίκημα. Aκόμη και αναρτήσεις που δεν αναφέρουν το όνομα του Ερντογάν, εκλαμβάνονται ως “προσβολή του προέδρου της δημοκρατίας” και τιμωρούνται. Άλλοι δημοσιογράφοι ρίχτηκαν στις φυλακές και άλλοι τιμωρήθηκαν με πρόστιμα. Ενώ για τους υπόλοιπους έγινε προσπάθεια να φιμωθούν δια του εκφοβισμού. Όσοι όπως ο Μπαρανσού δημοσιεύουν ειδήσεις μη αρεστές στην κυβέρνηση, βρίσκονται για μήνες στις φυλακές. Μάλιστα ειδικά για τον Μπαρανσού του φέρονται και πιο άσχημα, του κάνουν ψυχολογικά βασανιστήρια. Από τότε που προφυλακίστηκε, για μήνες είναι μόνος του σε ένα κελί και αφέθηκε στην απομόνωση. Δεν επιτρέπεται σε φίλους του να τον επισκεφτούν. Ακόμη και η επίσκεψη της συζύγου του, παρεμποδίζεται με διάφορες δικαιολογίες. Ακόμη και όταν τον επισκέφτηκε, τους διέκοψαν ξαφνικά , αφαιρώντας του το πιο φυσικό του δικαίωμα”.

Πηγή: Taraf
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *