ΔΝΤ: Υπερβολικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πλέον υπερβολικά μή βιώσιμο και χρειάζεται μία αναδιάρθρωση η οποία βρίσκεται πολύ μακριά απο τα όσα έχει δεχθεί να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται ακόμα πιό απαισιόδοξη απο την τελευταία.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι λόγοι για τους οποίους το χρέος είναι πλέον υπερβολικά μη βιώσιμο είναι η χαλάρωση των μέτρων τον προηγούμενο χρόνο και η πρόσφατη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εξ αιτίας του λουκέτου στις τράπεζες, το οποίο χειροτέρευσε την αρνητική δυναμική. “Εως το τέλος του 2018 απαιτούνται 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 200% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία επι προγράμματος” αναφέρεται στην έκθεση. ” Το ελληνικό χρέος μπορεί πλέον να καταστεί βιώσιμο μόνο με μία αναδιάρθρωση η οποία είναι πολύ μακριά απο τα όσα έχει δεχθεί να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι στιγμής.”

“Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα”, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ανάλυση ζητήθηκε από το Brussels Group όπου και παρουσιάσθηκε το Σάββατο. Σε αντίθεση με τις σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της προηγούμενης ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, αυτή προβλέπει αρνητική ανάπτυξη το 2015. Επίσης, προβλέπει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες θα συνυπολογίζουν και τη στήριξη των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος αναμένεται να ανέλθει κατά 83-89 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πίεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πηγή: kathimerini.gr

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *