Μεσαιωνικές συνθήκες στις τούρκικες φυλακές

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό απάνθρωπες συνθήκες κράτησης βρίσκονται δεκάδες άρρωστοι φυλακισμένοι, ακόμη και πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Την ίδια στιγμή το καθεστώς δεν δείχνει καμία διάθεση να βελτιώσει τις συνθήκες, εγείροντας την έντονη αντίδραση φορέων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται στους κρατουμένους σαν σε ομήρους.

Μάλιστα, φορείς όπως η Κίνηση Ελευθερίας Σκέψης Άγκυρας, οι Direnişteyiz.net, η ομάδα Görülmüştür( www.gorulmustur.org), καλλιτέχνες, αρθρογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και πολλοί διανοούμενοι από διάφορους τομείς, κάνουν έκκληση για ευαισθησία απέναντι στους άρρωστους φυλακισμένους.

Στο κείμενο αναφέρεται πως ¨Το κράτος του ΑΚΡ  κρατά τους άρρωστους φυλακισμένους σαν ομήρους και με μια ντροπιαστική συμπεριφορά κάνει και ¨παζάρια¨ μαζί τους. Φυσικά αυτή η πολιτική επηρεάζει και τους ποινικούς κρατούμενους.  Σύμφωνα με τα στοιχεία στις φυλακές υπάρχουν περίπου 1000 άρρωστοι φυλακισμένοι, εκ των οποίων οι 300 είναι σε βαριά κατάσταση. Την σοβαρότητα της κατάστασης δείχνει το γεγονός πως κατά τα τελευταία 13 χρόνια, 2.300 άτομα παρά τις ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν, πέθαναν τελικά μέσα στις φυλακές.

Επίσης, στο κείμενο των φορέων αναφέρονται  οι προσπάθειες που κάνει για το θέμα η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι μαζικοί φορείς και λέει πως «Η κυβέρνηση όμως επίμονα συνεχίζει την σιωπή της.  Μάλιστα κατά καιρούς, υποβάλλει και μηνύσεις κατά των αρθρογράφων που θέτουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που συμβαίνουν στις φυλακές. Φυσικά και είναι σημαντικές οι συγκεντρώσεις υπογραφών σχετικά με τους άρρωστους φυλακισμένους. Αλλά καθώς η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται, όπως λέει και ο άρρωστος φυλακισμένος Χασάν Γκιουλμπαχάρ που βρίσκεται 31 χρόνια στην φυλακή «χρειάζεται ενωτικός και οργανωμένος αγώνας».

Πηγή: Ταράφ
Επιμέλεια:  Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *