Search
Wednesday 7 September 2016
  • :
  • :

Το Ιράκ περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης

Ύστερα από 30 χρόνια πολέμους, το Ιράκ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, ως παράγοντας ισορροπίας στη Μέση Ανατολή και ως ενεργειακός παίκτης, με τα μάτια στραμμένα στην Ευρώπη, καθώς εκτός από πετρέλαιο διαθέτει από τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο α΄ γραμματέας της Πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα και αρμόδιος για τις διμερείς σχέσεις, Χάιντερ Σουάντι.

Η αισιόδοξη αυτή προοπτική τροφοδοτείται από το γεγονός ότι ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας, έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών από το ISIS και υπάρχει η προσδοκία, εντός του έτους να ανακαταληφθεί και η Μοσούλη, το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, η Βαγδάτη επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με τους άραβες γείτονές της, καθώς και με τις δύο μη αραβικές περιφερειακές δυνάμεις, την Τουρκία και το Ιράν, με τις οποίες έχει αξιοσημείωτες εμπορικές σχέσεις. «Καλές σχέσεις με όλους» λέει χαρακτηριστικά ο Ιρακινός διπλωμάτης και τονίζει ότι η χώρα του περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης, καθώς το ISIS φεύγοντας αφήνει πίσω του κατεστραμμένες πόλεις. Οι ξένοι επενδυτές και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτοι να συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, σημειώνει.

Θεωρεί «σημαντική» τη σχέση του Ιράκ με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν διαχρονικά φιλικοί δεσμοί και οι πρόσφατες εξελίξεις το επιβεβαιώνουν.

Η Αθήνα ενίσχυσε τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Βαγδάτη με τη δυνατότητα έκδοσης βίζας και ανοίγει Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο πιθανότατα θα εγκαινιάσει εντός του έτους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναμένεται να δώσει ώθηση στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ελληνικές εταιρείες ενέργειας αλλά και κατασκευαστικές εγκαθίστανται σιγά σιγά στις περιοχές όπου έχει αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Ήδη το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιράκ ανέρχεται σε 4 δισ δολάρια ετησίως, τροφοδοτούμενο κυρίως με τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράκ, που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

Στο μεταξύ, η Βαγδάτη είναι έτοιμη να υπογράψει σειρά Μνημονίων Συνεργασίας (MOU) στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες, ενώ ήδη υλοποιούνται ένα για την αθλητική συνεργασία και ένα για την αποναρκοθέτηση, με την υποστήριξη Ελλήνων ειδικών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάιντερ Σουάντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράκ;

Απ: Για το Ιράκ, η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα, γιατί έχουμε και ιστορικούς δεσμούς και καλές σχέσεις επί μακρόν. Για μας ήταν σοβαρή εξέλιξη η ενίσχυση της λειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βαγδάτη με προξενικό τμήμα, και η δυνατότητα έκδοσης βίζας για τους Ιρακινούς, από τον Απρίλιο. Παλιότερα η βίζα εκδιδόταν από την Τουρκία ή την Ιορδανία και αυτό σήμαινε χρήμα και χρόνο. Αυτό μας δίνει καλές προοπτικές. Μπορούμε τώρα ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για τουρισμό, εμπόριο, ακόμη και απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση, όπως υπήρχε παλιότερα. Ήδη έχουμε αρχίσει να συζητάμε με ορισμένες αεροπορικές εταιρίες.

Με την Ελλάδα έχουμε επίσης συμφωνήσει σε πολλά Μνημόνια Κατανόησης και έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση των δύο: Το ένα αφορά την αθλητική συνεργασία και το άλλο -μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας- τη συνεργασία για την αποναρκοθέτηση στο Ιράκ, μέσω της εκπαίδευσης Ιρακινών στην Ελλάδα, και αναμένουμε την επικύρωσή τους από τις ελληνικές Αρχές.

Έχουμε επίσης έτοιμα MOU για την εξαίρεση των διπλωματών από τη βίζα, για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, τις μεταφορές, τις επενδύσεις και τον πολιτισμό και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Σύντομα επίσης ελπίζουμε να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Ελπίζουμε ότι εντός του έτους θα υπάρξει επίσκεψη από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Ιράκ για το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ και αυτό είναι σημαντικό για μας. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να υπογραφούν τα Μνημόνια που είναι ήδη έτοιμα και αφορούν τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και τον αγροτικό τομέα.

Οικονομικά επίσης η Ελλάδα είναι σημαντική για το Ιράκ, καθώς εισάγει αργό πετρέλαιο, ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη παρουσία στο Ιράκ, με το εμπορικό μας ισοζύγιο να ανέρχεται στα 4 δισ ετησίως.

Ερ: Υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός Ιρακινών προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα…

Απ: Εξαιτίας της τρομοκρατίας, τα τελευταία δύο χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα πολλοί Ιρακινοί. Ασφαλώς σ’ αυτό έχουμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του. Πρέπει να πούμε πάντως ότι σιγά σιγά ο αριθμός αυτός μειώνεται εξαιτίας των περιορισμών στην παραχώρηση βίζας στους Ιρακινούς από την Τουρκία και λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αυτή τη χρονιά ως τώρα, είχαμε γύρω στις 25.000 εισόδους Ιρακινών στην Ελλάδα. Είναι μεγάλος αριθμός, αλλά μειώνεται. Τον περασμένο χρόνο είχαμε 60.000, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν για τη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα transit. Ωστόσο, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, γεγονός που απαιτεί πολλή δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση κι εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις προσπάθειές της.

Στο Ιράκ, έχουμε το πρόβλημα του πολέμου εναντίον του ISIS. Ο στρατός μας και οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας ανακαταλαμβάνουν εδάφη, όπως το Ραμάντι και τη Φαλούτζα. Έχουμε ανακαταλάβει το 50% των εδαφών από τον ISIS. Σύντομα ο πόλεμος θα τελειώσει. Πιστεύω ότι ως το τέλος του χρόνου θα πάρουμε πίσω τη Μοσούλη με τη βοήθεια των φίλων μας. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα σε ανθρώπους, χρήματα, πολιτική αστάθεια.

Πρέπει να σημειώσω ότι στο Ιράκ υπάρχουν τρία εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού.

Ερ: Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας και τη σχέση της με το Ιράκ;

Απ: Η Τουρκία συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία εναντίον του ISIS και ασφαλώς η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την περιοχή. Είναι πύλη προς την Ευρώπη και σύνδεσμος με τη Συρία και το Ιράκ. Ελπίζουμε ότι θα παίξει θετικό ρόλο.

Η Τουρκία βεβαίως θέλει να ενεργήσει με βάση αυτό που θεωρεί εθνικό της συμφέρον. Ενδιαφέρονται για τη χώρα τους από τη σκοπιά τους. Για μας, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε σε μια κοινή προσπάθεια εναντίον της τρομοκρατίας.

Ερ: Πώς βλέπετε την προοπτική της ενέργειας στην ιρακινή οικονομία;

Απ: Το πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, απ’ αυτό προέρχονται τα περισσότερα δημόσια έσοδα. Η πτώση της τιμής του τελευταία έχει επιπτώσεις στην οικονομία μας, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία στο Ιράκ. To Ιράκ κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες πετρελαίου, ώστε να επανεκκινήσουν οι στάσιμες επενδύσεις, να τελειώσουν έργα που είχαν σταματήσει και να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου το 2017.

Ασφαλώς υπάρχουν περιοχές, κυρίως η Μοσούλη και το Σαλαχαντίν, υπό τον έλεγχο του ISIS, οι οποίες όταν τις ανακαταλάβουμε θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία. Πολλές εταιρείες τώρα μπαίνουν στο Ιράκ, στον Βορρά και τον Νότο, καθώς έχουμε αρχίσει την παραγωγή του αερίου, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Και προσβλέπουμε στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο στο μέλλον.

Ερ: Ποιές είναι οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες;

Απ: Με τους γείτονες παραμένεις πάντα γείτονας, είτε σου αρέσει είτε όχι. Το νέο Ιράκ ξαναχτίζει τις σχέσεις του με τους γείτονές του. Ανοίγουμε όλους τους διαύλους για να αποκτήσουμε καλές σχέσεις. Τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν. Οι περισσότερες είναι αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία και το Ιράν, με τις οποίες επίσης χτίζουμε καλές σχέσεις. Οι σχέσεις μας με το Ιράν και την Τουρκία άλλωστε έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Ιράκ λόγω του σημαντικού εμπορικού ισοζυγίου με τις γειτονικές αυτές χώρες.

Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους. Μετά την πάταξη της τρομοκρατίας και του ISIS καλούμαστε να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Πολλές πόλεις είναι κατεστραμμένες από το ISIS. Όταν εγκαταλείπουν μια πόλη καταστρέφουν τα πάντα. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας έχει καταστραφεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους φίλους μας για να στηρίξουμε το Ιράκ.

Ήδη στις περιοχές του Ραμάντι και του Σαλαχαντίν επενδυτές και εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ανοικοδομούν το Ιράκ.

Έχουμε κουραστεί από τους πολέμους, τριάντα χρόνια επί Σαντάμ είχαμε πολέμους. Τώρα ήρθε η ώρα να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας.

Ερ: Η χριστιανική μειονότητα καθώς και άλλες μειονότητες έχουν ταλαιπωρηθεί από το ISIS…

Απ: Το ISIS δεν είναι το Ισλάμ. Γιατί το Ισλάμ μιλάει για ειρήνη, έλεος και συγχώρεση. Αυτοί δεν πιστεύουν σε τίποτα τέτοιο. Είναι εξτρεμιστές και χρησιμοποιούν εξτρεμιστές.

Ποτέ δεν υπήρχε διαχωρισμός στην ιρακινή κοινωνία ούτε με τους χριστιανούς ούτε με άλλες μειονότητες. Αλλά πιστέψτε με, οι τρομοκράτες δεν κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε χριστιανούς ή μουσουλμάνους. Σκοτώνουν αδιακρίτως. Δείτε πώς εκτελούν τους ανθρώπους. Αυτές είναι βάρβαρες επιθέσεις. Κι όχι μόνο αυτό, κατέστρεψαν και έκλεψαν ιστορικά μνημεία με στόχο το κέρδος και την εξάλειψη της ιστορίας. Για τον λόγο αυτόν καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του πλανήτη.

ΠΗΓΗ left.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *