Search
Wednesday 7 September 2016
  • :
  • :

Τι σημαίνει η παρέμβαση Καραμούζη για τα «κόκκινα» δάνεια

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων θέλουν να ξεπεράσουν οι τράπεζες, καθώς μέχρι στιγμής επιθετική διαχείριση ακούμε και επιθετική διαχείριση δεν βλέπουμε. Οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 43 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 και τα επιχειρηματικά δάνεια είναι αυτά που κατά γενική ομολογία θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, εισέρχεται στην τελική ευθεία η δημιουργία ενός εξωδικαστικού συστήματος διακανονισμών που εκτιμάται ότι θα «ξεμπλοκάρει» υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και η «ρύθμιση» για τις ποινικές ευθύνες στελεχών.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις του SSM και το σχετικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, οι τραπεζικές διοικήσεις σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.

Με χθεσινή του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης ζήτησε να εξεταστεί η δημιουργία μίας κοινής bad bank ειδικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές και εμφανίστηκε αντίθετος με την προοπτική βεβιασμένων πωλήσεων «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

Οι δηλώσεις του κ. Καραμούζη επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του liberal.gr, που εγκαίρως ανέφερε ότι αφενός εξετάζεται η δημιουργία μίας άτυπης τραπεζικής ένωσης για τα «κόκκινα» δάνεια και αφετέρου η κοινή διαχείριση προκρίνεται έναντι των πωλήσεων δανείων, από τη στιγμή που οι τιμές που προσφέρουν οι… επίδοξοι αγοραστές – ξένα funds που αναζητούν ευκαιρίες – είναι απαγορευτικές. Ο κ. Καραμούζης, μάλιστα, τόνισε ότι πιθανές πωλήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα προκαλούσαν προβληματισμό για τα κεφάλαια των τραπεζών και δεν αποκλείεται να πυροδοτούσαν νέες εκροές καταθέσεων.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Στην ουσία, οι δηλώσεις του κ. Καραμούζη φέρνουν στο προσκήνιο τη δημιουργία μίας ενιαίας «πλατφόρμας διαχείρισης» στα πρότυπα της Manco, της εταιρείας που έχει ήδη συσταθεί και αποτελεί συνεργασία των ελληνικών τραπεζών Eurobank και Alpha Bank, του αμερικανικού fund KKR και της EBRD. Πληροφορίες θέλουν ακόμη τέσσερις τουλάχιστον αιτήσεις για τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης απαιτήσεων να έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι την κοινή διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων έχει προτείνει και το ΤΧΣ.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Οι πλατφόρμες θα λειτουργήσουν ως εξής: η εταιρεία που θα συστήσουν από κοινού οι ελληνικές τράπεζες με τα ξένα funds και κάποιο αρμόδιο φορέα, θα εισπράξει προμήθεια διαχείρισης καθώς και ένα ποσοστό από τα κέρδη στην περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι στόχοι. Επίσης, τα ξένα funds θα παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες, ενώ οι τράπεζες θα διατηρούν τα δικαιώματα και τις προμήθειες διαχείρισης των δανείων.

Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι στο πεδίο των επιχειρηματικών δανείων οι προσπάθειες των εσωτερικών τους μονάδων, δύσκολα θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, την ώρα που η αγορά αναζητά ανάσες ρευστότητας. Γνωρίζουν, επίσης, ότι η επίτευξη των στόχων που θα συμφωνηθούν με τον SSM, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τον συνδυασμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και σωστών ρυθμίσεων στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 64 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών).

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 43 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank καλείται να μειώσει τα NPEs κατά 10,9 δισ. ευρώ, η Eurobank κατά 9 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς κατά 14,8 δισ. ευρώ και η Εθνική κατά 8,44 δισ. ευρώ. Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη δομή των «κόκκινων» δανείων, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και τους στόχους για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναλυτικά πλάνα για τη διαχείριση των NPEs θα εγκριθούν από τον SSM και στη συνέχεια θα εξετάζεται σε τακτική βάση η υλοποίησή τους, χωρίς να αποκλείονται οι σχετικές «προσαρμογές» ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία.

Ο στόχος μείωσης κατά 40% χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών ιδιαίτερα υψηλός, όχι όμως και ανέφικτος. Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι οι τράπεζες μπορούν να μειώνουν τα «κόκκινα»« δάνεια κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως, με «όπλο» τις υψηλές προβλέψεις και εξασφαλίσεις.

Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι μάλλον δραματικές. Σε χθεσινή της έκθεση, η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει από την πλευρά της, ότι η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί ο υψηλός αυτός στόχος του -40% θα πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις όχι και τόσο φιλικές για τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τον περασμένο Ιούλιο, ο οίκος εκτίμησε ότι η συνολική διαχείριση ενδέχεται να «κοστίσει» στις τράπεζες 13 δισ. ευρώ.

Τρία είναι τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος:

α) η πορεία της οικονομίας καθώς μόνο μέσω της ανάπτυξης τα δάνεια θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται εκ νέου χωρίς την ανάγκη ρύθμισης.
β) η διευκόλυνση λήψης ταχύτερων αποφάσεων για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, με την προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την προστασία των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες.
γ) η “ποιότητα” των ρυθμίσεων, από τη στιγμή που για να θεωρηθεί ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο (NPL), ότι “θεραπεύτηκε” πλήρως μετά την αλλαγή των όρων του, χρειάζονται τρία χρόνια ευλαβικής εξυπηρέτησης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, το κεντρικό πλάνο κάνει λόγο για συνολικές πωλήσεις δανείων σε ξένα funds της τάξης των 5 δισ. ευρώ, με το ύψος των πωλήσεων να ανεβαίνει στην περίπτωση που η αγορά είναι αποτελεσματική. Θεωρείται, ωστόσο, δύσκολο να πωληθούν πάνω από 8-10 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων μέχρι το 2019. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Καραμούζη, σύμφωνα με την οποία η πώληση δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Σε ό,τι αφορά τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, άρα και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι μπορούν να ανακτήσουν ποσά ύψους 7-9 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας και ανάλογα πάντα με την κατάσταση της οικονομίας. Στην πλειονότητά τους, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα πραγματοποιούνται αφού έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της διαδικασίας που περιγράφεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και κατά κύριο λόγο θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης.

Πηγή: liberal.gr, Φωτογραφία: kinima-ypervasi.blogspot.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *