Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… τέλος

ΕΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ….ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ….ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ….ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ-ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ…./ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ.

Τουρκικός προκλητικός χάρτης της Θράκης μας και ευρύτερα…

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος .Ε. Δρούγος

86. Η επίθεση με χημικά αέρια στο Μετρό της Αθήνας έχει περάσει στην ιστορία καταγράφοντας μια μαύρη σελίδα καταγράφοντας τα κενά και τις αδυναμίες. Ο κρατικός μηχανισμός δεν κατόρθωσε ούτε να εντοπίσει τους δράστες ούτε να προλάβει τα γεγονότα, λόγω της αδράνειας αλλά και των πολλαπλών συμβάντων ανά την επικράτεια. Στη Θράκη ήδη διεξάγονται αστυνομικές και λοιπές επιχειρήσεις κατά του  λεγόμεμου Ελεύθερου Στρατού της Δυτικής Θράκης, στην ορεινή Ροδόπη και Ξάνθη, στον οποίο απασχολούνται το σύνολο των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και οι μονάδες εθνοφυλακής, ενώ στον Έβρο ο στρατός έχει λάβει αμυντική διάταξη, λόγω των στρατιωτικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη και την μετακίνησή τους προς δυσμάς, σχεδόν  μήνες μετά το αποτυχημένο κίνημα ανατροπής του Ισλαμιστή προέδρου…. Στο Αιγαίο οι προκλήσεις διαδέχονται η μια την άλλη τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, ενώ Τούρκος ναύαρχος που έχει καταφύγει σε Βορειοαφρικανική χώρα προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι πολλή προσεκτική γιατί ετοιμάζει διάφορα….ο Ισλαμιστής ηγέτης της χώρας του.. Ο τουρκικός στόλος είναι ανεπτυγμένος στο Αιγαίο με το πρόσχημα διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας ασκήσεων, η πολεμική αεροπορία έχει μετασταθμεύσει στα αεροδρόμια διασποράς στα δυτικά της χώρας και έχει ενισχυθεί με το σύνολο των εναέριων μεταφορικών μέσων, ενώ η ταξιαρχία πεζοναυτών εκτελεί συνεχώς ασκήσεις προσομοίωσης απόβασης και κατάληψης νήσου στον κόλπο της Σμύρνης…

87. Σε διεθνές επίπεδο, οι προϋποθέσεις για την εκδήλωση στρατιωτικής ενέργειας κατά της χώρας μας ολοένα και αυξάνονται μιας και η Τουρκία κλείνει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που είχε προς βορά και προς ανατολάς. Η πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων με Ισραήλ αλλά και η διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και κατ επέκταση με τη Συρία, με παράλληλη μερική απόσυρση της παροχής υποστήριξης της προς το ISIS οδηγούν το ενδιαφέρον της Άγκυρας πλέον προς δυσμάς με στοχοποίηση την ζωτικής σημασίας γι αυτήν Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο ενώ ο Τούρκος πρόεδρος  είναι πυρ  και μανία κατά του ΝΑΤΟ και ειδικά των Αμερικανών…στη νέα κυβέρνηση Κλίντον. Οι σύμβουλοι της τελευταίας μιλάνε υποτιμητικά για την Τουρκία, .. . Μοναδικό αγκάθι παραμένει.. το κουρδικό ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζεται με σειρά μέτρων ακόμη και ένοπλης δράσης χωρίς να απαιτείται η διατήρηση στις ΝΑ περιοχές σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων, μιας και το νέο δόγμα των ΤΕΔ (Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) υιοθέτησε την τακτική της προσβολής προεπιλεγμένων στόχων, χωρίς να απαιτείται διεξαγωγή ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων. Το παραπάνω δόγμα δίνει το πλεονέκτημα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος να προχωρήσει σε στρατηγική αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων της και να μεταφέρει το κέντρο βάρους στα δυτικά, με έμμεσο πλην σαφή προσανατολισμό και πρόθεση για αυτό και είναι συνεχείς οι συσκέψεις στην Σμύρνη με την συμμετοχή διοικητών που αποτελούν προσωπική επιλογή του προέδρου. Μεγάλος αριθμός φιλοαμερικανών και φιλονατοικών αξιωματικών έχει περιθωριοποιηθεί….

88. Παρά της όποιες εκκλήσεις της ελληνικής διπλωματίας και διαμαρτυρίες σε όλα τα διεθνή FORA, δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης συμπαράσταση, πλην κάποιων δηλώσεων των ΗΠΑ  σε προφορικό επίπεδο για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Λίγες χώρες  τηρούν φιλελληνική στάση και συντάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων(ειδικά οι Ευρωπαίοι δείχνουν από μουδιασμένοι ως απόμακροι….). Το Ελληνικό ζήτημα παίρνει διεθνείς διαστάσεις για πολλοστή φορά από το 2010 και μετά. Με το  Βελιγράδι, Λευκωσία για τους δικούς λόγους η καθεμία  να συντάσσονται με την Ελλάδα ενώ κη Μόσχα διατηρεί πολύ περίεργη στάση….. Μπροστά στην Τουρκική προκλητικότητα αναζωπυρώνονται οι αψιμαχίες στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Το Κρεμλίνο αν και διστακτικό ως προς το βαθμό αντίδρασης του ΝΑΤΟ, θέτει σε συναγερμό όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο ευρωπαϊκό τμήμα της, ενώ διατάσσει την μετακίνηση προς Καύκασο 3 μεραρχιών με παράλληλη  προληπτική ανάπτυξη του Ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας μέχρι το όριο της τουρκικής ΑΟΖ. Το status των λοιπών βαλκανικών χωρών παραμένει αμετάβλητο πλην Βουλγαρίας η οποία κλυδωνίζεται από τα γεγονότα στην Θράκη….

89. Σ’ ένα σπάνιας έντασης και πάθους λόγο που εκφώνησε ο επικεφαλής της ελληνικής ΜONIMHΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ  στο ΝΑΤΟ προς τους λοιπούς αντιπροσώπους, αφού αντέκρουσε με πλήθος επιχειρημάτων την προσπάθεια της Τουρκίας να εξωραΐσει τις όποιες προθέσεις της, αναρωτήθηκε τι προτίθεται να πράξει η συμμαχία μπροστά στον κίνδυνο της Τουρκικής επιθετικότητας(που δεκαπλασίαστηκε μετά το καλοκαιρινό πραξικόπημα) και έθεσε το δίλλημα της αποδοχής ή όχι της κατάστασης αυτής καλώντας τους να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν για να αποτρέψουν την όποια ενδοσυμμαχική ρήξη(που ήδη έχει δεχθεί πλήγματα από την στάση της Άγκυρας….). Δεν δίστασε στο τέλος της ομιλίας του να τονίσει και να διατυπώσει την άποψη ότι εάν η Συμμαχία δεν επέμβει έστω και στρατιωτικά για την όποια αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλες επιλογές…

90. Κι ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Τουρκία ανακάλεσε εσπευσμένα όλες τις διπλωματικές της αποστολές στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά παραβιάσεων του ΕΕΧ στους Φούρνους, από τουρκικά UAV. Σε μια από αυτές καταρρίπτεται ένα εξ αυτών πάνω από το νησί και η Άγκυρα θεωρεί την κατάρριψη ως πολεμική πράξη, ζητά από την Αθήνα να ζητήσει συγνώμη εντός 24ωρών και κλιμακώνει τις ενέργειές της στο Αιγαίο, όπου 2 τουρκικές κορβέτες αγκυροβολούν έξω από το λιμάνι της Ρόδου, προβάλλοντας εμπόδια… στον κατάπλου και στον απόπλου όλων των πλοίων που βρίσκονται εκεί. Στη Θράκη οι δυνάμεις του ‘Ελεύθερου Στρατού της Δυτικής Θράκης» προβάλουν εμπόδια  στο χωριό Κοπτερό παρακωλύοντας  το δρομολόγιο Ξάνθη – Ίασμος – Κομοτηνή, καθώς και την σιδηροδρομική γραμμή. Την ίδια στιγμή στον Εχίνο της Ξάνθης ένοπλα τμήματα με ελαφρά όπλα  εισέρχονται στο  παλιό συγκρότημα των οχυρών όπου και εγκαθιστούν το αρχηγείο τους. Το τάγμα εθνοφυλακής συμπτύσσεται προς νότο μαζί με το τοπικό ένοπλο τμήμα της ΕΛΑΣ και συνενώνεται με άλλες ελληνικές δυνάμεις νότια του χωριού Σιρόκο, λίγα χιλιόμετρα βορείως Ξάνθης.

91. Άλλα ένοπλα τμήματα με ελαφρά όπλα  κινούνται ανατολικά με κατεύθυνση τους Αμαξάδες και το Κοπτερό Ροδόπης για να συνενωθούν με τα εκεί αντάρτικα τμήματα, ενώ ομάδες ενόπλων κινούνται δυτικά για αποκοπή της Ε.Ο. Ξάνθης – Σταυρούπολης –  Δράμας και της σιδηροδρομικής γραμμής, στο ύψος του χωριού Δαφνώνας. Μπροστά την δυσμενή κατάσταση η κυβέρνηση αναγκάζεται να θέσει το σύνολο της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας, κηρύσσει ενισχυμένης μορφής γενική επιστράτευση και την αποδέσμευση όλων των κανόνων εμπλοκής, επιτρέποντας παράλληλα την εμπλοκή των ΕΔ σε επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ εάν το επιτρέπουν οι επιμέρους τοπικές συνθήκες.  Το  Δ’ ΣΣ και ΑΣΔΕΝ βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ενώ οι λοιπές εφεδρείες κατανέμονται αναλόγως της κρισιμότητας. Ένας πυρήνας σχηματισμών (1-2 ταξιαρχίες) τηρείται ως γενική εφεδρεία, ενώ μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης των εσωτερικών αναταραχών συγκροτούνται εξολοκλήρου από εφέδρους και στελέχη σε αποστρατεία τοπικά Συντάγματα Εσωτερικής Ασφαλείας για την υποστήριξη των ταγμάτων εθνοφυλακής. Στα παραπάνω ανατίθενται και περιορισμένα αστυνομικά καθήκοντα, για την υποβοήθηση του έργου της ΕΛΑΣ που ήδη βρίσκεται απασχολημένη με σοβαρά γεγονότα.

92. Μπροστά στην γενικευμένη κινητοποίηση της χώρας, συνεχίζεται στην πρωτεύουσα για 4η μέρα, η κατάληψη του Πολυτεχνείου και άλλων δημόσιων χώρων από ομάδες αντιεξουσιαστών και  φανατικών λαθρομεταναστών. Η κατάσταση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα είναι αρκετά άσχημη. Πάρα πολλοί  λόγω των γεγονότων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Αθήνα και καταφεύγουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα…. Η κόκκινη ζώνη όπως ονομάστηκαν οι περιοχές που ελέγχονται από τους εξεγερμένους περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη έκταση του οικιστικού συγκροτήματος των Αθηνών, όπου τίποτε δεν θυμίζει πλέον την  άνετη πόλη που γνωρίζαμε. Οι λεηλασίες  στην περιοχή είναι στην ημερήσια διάταξη ενώ όσοι από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να διαφύγουν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματά τους, μη τολμώντας να βγουν ούτε στα μπαλκόνια τους στον φόβο ανεξέλεγκτων ενεργειών.

93. Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ επεκτείνονται στην πλατεία Ομονοίας και στο Κολωνάκι, ακούγονται καθαρά πυροβολισμοί και από τις 2 πλευρές. Είναι πασιφανές ότι οι εξεγερμένοι έχουν στην κατοχή τους κάποιας μορφής ελαφρύ  οπλισμό. Οι ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους  περιοχές στο κέντρο της Αθήνας είναι ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων μέχρι την οδό Ιπποκράτους, Γκύζη μέχρι το ύψος του δικαστικού μεγάρου, Π. Άρεως, Κυψέλη μέχρι το Αττικό Άλσος, Πλ. Αμερικής μέχρι το ύψος της Αχαρνών, Πλατεία Ομονοίας και νοτιότερα μέχρι την Λυκούργου, Μεταξουργείο μέχρι την Τεχνόπολη. Μια αρκετά μεγάλη έκταση η οποία εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσε σαν ιδιότυπο γκέτο μιας και διαμένουν στην περιοχή υπολογίσιμες  πληθυσμιακές μάζες λαθρομεταναστών. Οι συγκρούσεις γενικεύονται με αποτέλεσμα 2 αστυνομικοί και 6 εξεγερμένοι να χαροπαλεύουν από τραύματα  ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών από την πλευρά των εξεγερμένων.

94. Στον Έβρο οι Τούρκοι έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές προπαρασκευές και σημειώνονται σποραδικά πυρά ΠΒ ενώ τουρκική περίπολος στο ΠΓ του Καράαγατς παρενόχλησε ελληνική με  χειρονομίες και ύβρεις στην αγγλική γλώσσα. Στο Αιγαίο το ΤΠΝ ανακοίνωσε με ΝΟΤΑΜ, την εκτέλεση βολών ναυτικού ΠΒ σε βραχονησίδα ελληνικής κυριαρχίας. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα και με δική της ΝΟΤΑΜ ακύρωσε την αντίστοιχη τουρκική και προέβη σε εντονότατη διαμαρτυρία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας. Σχετικό διάβημα επιδόθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο στις Βρυξέλλες προς τον Τούρκο ομόλογό του. Αίσθηση προκαλεί το ότι το ΝΑΤΟ δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία για τις Ελληνικές θέσεις παρά η ΕΕ!!

95. Είκοσι λεπτά πριν την εκπνοή Του τουρκικού τελεσιγράφου για την ελληνική συγνώμη, Τούρκοι καταδρομείς αποβιβάζονται στη νήσο Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών και μετά από ανταλλαγή πυρών με τη φρουρά του ελληνικού φυλακίου που κράτησε πάνω από 45 λεπτά καταλαμβάνουν  το νησί και αιχμαλωτίζουν  τη φρουρά, η οποία είχε εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά της. 3 Τούρκοι νεκροί και 6 τραυματίες ενώ από ελληνικής πλευράς 5 τραυματίες. Παράλληλα ο Τουρκικός αποβατικός στόλος με την ταξιαρχία πεζοναυτών αναχώρησε από την Φώκαια με άγνωστο προορισμό.

96. Η ΑΣΔΕΝ επιχειρεί ανακατάληψη της νήσου Παναγιάς. Η επιχείρηση δεν έχει αίσιο αποτέλεσμα καθόσον από αντιαεροπορικά πυρά προσβάλλεται ένα  ελικόπτερο με 12 άνδρες. Μετά από αυτό διατάσσεται η ματαίωση της επιχείρησης. Εν τω μεταξύ σε συμπλοκή του ελληνικού και τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά και νότια της Λήμνου, προκαλούνται σοβαρές ζημιές σε 2 τουρκικά και σε 1 ελληνικό πλοίο. Από τα 2 τουρκικά το 1 βυθίζεται ενώ το δεύτερο καταφεύγει στα στενά του Ελλησπόντου. Ο υπόλοιπος Τουρκικός στόλος αναγκάζεται να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς Ίμβρο. Ο Ελληνικός στόλος αποχωρεί προς Σκύρο αλλά το χτυπημένο πολεμικό βυθίζεται ενώ το πλήρωμά του είχε προλάβει να το εγκαταλείψει έγκαιρα.(δεν υπάρχουν απώλειες)

97. Πέρασαν ήδη 4 ώρες από τη λήξη του Τουρκικού τελεσιγράφου και οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις 2 πλευρές έχουν αρχίσει. Ο ακήρυχτος πόλεμος ξεκίνησε. Με το πρώτο φως επιχειρείται βιαία διάβαση του Έβρου σε τρία σημεία του και μετά από 3ωρο σκληρό και εναλλασσόμενο αγώνα δημιουργούνται τα πρώτα μικρά τουρκικά προγεφυρώματα. Μπροστά στην ανησυχητική αυτή κατάσταση διατάσσεται εκτέλεση άμεσων αντεπιθέσεων οι οποίες στέφονται με επιτυχία και αποκαθίσταται το εθνικό έδαφος με βαρύ τίμημα και για τις 2 πλευρές. Το σύνολο των εχθρικών δυνάμεων καταστρέφεται ή αιχμαλωτίζεται, με σημαντικές ποσότητες πολεμικού υλικού να καταλαμβάνονται από τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες μετρούν απώλειες στο 10% σε προσωπικό υλικό και μέσα.

98. Στα μετόπισθεν του Δ’ ΣΣ οι μονάδες εσωτερικής ασφάλειας προσπαθούν να ανακόψουν τις κινήσεις  του «Ελεύθερου Στρατού της Δυτικής Θράκης»’ ο οποίος ελέγχει πλέον το 60% της ορεινής ζώνης της Ροδόπης και Ξάνθης, με ελάχιστες περιοχές να ελέγχονται ακόμα από το στρατό. Διατάσσεται η προώθηση μονάδων ΚΔ και αλεξιπτωτιστών στην περιοχή της Θράκης για εκτέλεση επιχειρήσεων. Συνολικά 3 μοίρες ΚΔ και 2 τάγματα αλεξιπτωτιστών ετοιμάζονται να προωθηθούν στην ορεινή Ροδόπη και Ξάνθη. Στον αντίποδα τμήματα του ‘Ελεύθερου Στρατού της Δυτικής Θράκης» περικυκλώνουν και αποκόπτουν το οχυρό της Νυμφαίας από την Κομοτηνή και η φρουρά αναγκάζεται να κλειστεί εντός του οχυρού και του κέντρου αντιστάσεως, ενώ  ο δρόμος για την πόλη είναι πλέον ανοιχτός. Η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται και στην ανατολική Ροδόπη όπου το σύνολο των ορεινών οικισμών ελέγχεται από τον «Ελεύθερο Στρατό της Δυτικής Θράκης’, με εξαίρεση το ΚΑ Ακρίτας, όπου αμύνονται τμήματα της τοπικής δύναμης.

99. Ο αποβατικός στόλος εμφανίζεται απέναντι από τη Χίο ενώ το ΤΠΝ εκτελεί ναυτικό κανονιοβολισμό εναντίον της αμυντικής τοποθεσίας του νησιού. Η ΤΠΑ προσπαθεί να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή ώστε να εκτελεστούν αεραποβατικές ενέργειες. Το σύνολο των μονάδων της Στρατιάς του Αιγαίου είναι προσανατολισμένες στη Χίο(ο διοικητής της Στρατιάς μετά το πραξικόπημα είναι προσωπική επιλογή του προέδρου της χώρας. . Η αεροπορική αντιπαράθεση έχει επιφέρει απώλειες και στα 2 μέρη με τις περισσότερες να καταγράφονται στην τουρκική πλευρά. 6 τουρκικά και 3 ελληνικά ο απολογισμός, με το 1 εκ των τουρκικών να καταρρίπτεται από τα α/α OSAA/K. Ελληνικά υποβρύχια εντοπίζουν τουρκική κορβέτα στο σύμπλεγμα Δωδεκανήσου και την βυθίζουν.

100. Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ μετά από εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ ξεκινά την εκτέλεση συνδυασμένων επιχειρήσεων στην πόλη της Αθήνας. Με συνολική δύναμη 10.000 αστυνομικούς και 4.500 στρατιώτες εκκαθαρίζονται οι περιοχές πλατείας Αμερικής και πλατείας Κοτζιά (όπου και το δημαρχείο). Οι δυνάμεις αυτοάμυνας των 2 στρατιωτικών νοσοκομείων του ARRC απέκρουσαν επίθεση των εξεγερμένων στο γήπεδο της Λεωφόρου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αφήνοντας πίσω τους αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός τμήματα της ΕΛΑΣ και του στρατού προωθήθηκαν εντός της κόκκινης ζώνης στην Κυψέλη εκκαθαρίζοντας 5 τετράγωνα.

101. Πρώτες πρωινές ώρες της δεύτερης ημέρας των επιχειρήσεων. Ο Τούρκος διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου διατάσει τα αποβατικά να κινηθούν προς τις ακτές αποβάσεως της Χίου, ενώ πάνω από τα κύματα των αποβατικών μεταφορικά ελικόπτερα επιχειρούν αεραπόβαση βορείως και νοτίως της πόλης της Χίου. Στον Έβρο το ενδιαφέρον στρέφεται στο προγεφύρωμα του Καράαγατς όπου και επιχειρείται η διάσπαση της αμυντικής τοποθεσίας. Η αρχική Τουρκική εισχώρηση ολοένα και δυσκολεύει το έργο των αμυνόμενων. Μια πρώτη αντεπίθεση δεν φέρνει αποτέλεσμα, οι Τούρκοι ενισχύονται με δυνάμεις και μέσα, αναπληρώνουν τις απώλειές τους και εισχωρούν κι άλλο προς το εσωτερικό. Το χωριό Καστανιές γίνεται το πρώτο ελληνικό χωριό που ουσιαστικά  κυριεύεται. Η σημαία  τους φαίνεται μέχρι την ελληνική αμυντική γραμμή.

102. Ο διοικητής της Μεραρχίας εκπονεί νέο σχέδιο αντεπίθεσης με όσες εφεδρείες διαθέτει. Ο αγώνας σκληρός, κερδίζονται κάποια κρίσιμα εδαφικά σημεία. Οι καταπονημένοι από τη συνεχιζόμενη προέλαση Τούρκοι αρχίζουν να κάμπτονται. Η καθυστέρηση στον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα και πυρομαχικά ανατρέπει τα δεδομένα και η αντεπίθεση εξελίσσεται πολύ πιο ευνοϊκά από ότι σχεδιάστηκε. 5 ώρες μετά η δεύτερη τουρκική εισβολή είναι παρελθόν και οι ελληνικές δυνάμεις σφυροκοπούν την αμυντική πλέον διάταξη του Καράαγατς, η οποία λίγο πριν το τελευταίο φως ανατρέπεται και οι ελληνικές δυνάμεις φτάνουν στον Έβρο, απέναντι από την Αδριανούπολη, αφού πρώτα ανακατέλαβαν τις Καστανιές και ολόκληρο το Τουρκικό προγεφύρωμα. Αλλά και πάλι οι απώλειες σημαντικές και για τους 2 αντιπάλους. Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 15-20% σε προσωπικό υλικό και μέσα.

103. Σε νυχτερινή επιχείρηση των Ελληνικών Ειδικών δυνάμεων λύεται η πολιορκία της Σταυρούπολης στην ορεινή Ξάνθη, ανακαταλαμβάνεται το χωριό Δαφνώνας, το οποίο είχε καταλειφθεί από ενόπλους μουσουλμάνους πριν 3 μέρες και αποκαθίσταται η οδική και σιδηροδρομική γραμμή Δράμα – Ξάνθη. Στην Κομοτηνή όμως η κατάσταση δεν εξελίσσεται θετικά. Μετά την παράκαμψη της Νυμφαίας, ένοπλοι αντάρτες του’ «Ελεύθερου Στρατού της Δυτικής Θράκης»,’ εισέρχονται στο άλσος που βρίσκεται μόλις 2 χλμ από τις παρυφές της πόλης, καταλαμβάνουν, τα χωριά Σύμβολα, Φωλεά, Δύμη, Αγίασμα, Θάμνα και Ρίζωμα (με αμιγή μουσουλμανικό πληθυσμό) ενώ σκληρή μάχη γίνεται έξω από τα χωριά Πάνδροσος, Καρυδιά και Γρατινή, τα οποία οι εθνοφύλακες και ένοπλοι ηλικιωμένοι κάτοικοι πασχίζουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους.

104. Μια απρόσμενη όμως εξέλιξη έρχεται να σοκάρει ακόμη πιο πολύ την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση. Ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη βίαια επεισόδια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έντρομοι οι Έλληνες της Πόλης κλείνονται στα σπίτια τους ενώ ομάδες φανατικών έξω από το Πατριαρχείο προσπαθούν να εισέλθουν σ αυτό από την κλειστή πύλη. Τα νέα κάνουν το γύρω του κόσμου και αναγκάζουν τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση την παύση  των εχθροπραξιών και την προστασία του Πατριαρχείου, ενώ στις αντιδράσεις κατά των Τούρκων πρωτοστατούν οι Αμερικανοί με τον ΥΠΕΞ τους που είναι και πρώην πρέσβης της υπερδύναμης στην χώρα μας…. Η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και επισπεύδει τα γεγονότα… χρειάζεται μια γρήγορη νίκη έστω και σε τοπικό επίπεδο. Η κατάληψη της Παναγιάς δεν της αρκεί. Χρειάζεται και άλλα προκείμενου να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος η τουλάχιστον να μην χάσει τα όποια κεκτημένα είχε πριν τον πόλεμο.

105. Τρίτη ημέρα επιχειρήσεων. Στην Πρωτεύουσα έχει συρρικνωθεί στο μισό η έκταση που ελέγχουν οι εξεγερμένοι οι οποίοι έχουν πολλές απώλειες. Έχουν ήδη απολέσει τον ραδιοφωνικό τους σταθμό  , εκπέμπουν διαδικτυακά μέσω του server του Πολυτεχνείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο. Όλα θα κριθούν εκεί. Στην Χίο η κατάσταση πιο κρίσιμη από ποτέ άλλοτε. Στις παρυφές της πόλης γίνεται μάχη σώμα με σώμα ενώ βορειότερα έχει δημιουργηθεί προγεφύρωμα από την αποβατική ενέργεια των πεζοναυτών, που ενισχύθηκε  με μηχανοκίνητο πεζικό. Με αυτά τα δεδομένα μια δεύτερη αεραπόβαση που υποστηρίχθηκε από το ναυτικό πέτυχε να καταλάβει τις Οινούσσες. Το σχέδιο της Άγκυρας παίρνει σάρκα και οστά.

106. Στον Έβρο, νέα τουρκική επίθεση στο δέλτα του ποταμού αποτυγχάνει και οι ελληνικές δυνάμεις πλέουν τον ποταμό και εισέρχονται στην Αίνο. Ένα τολμηρό εγχείρημα του ΠΝ όπου μετέφερε μέσα στη νύχτα και χωρίς να γίνει αντιληπτό την ταξιαρχία πεζοναυτών από τον Βόλο  στην Τένεδο όπου και την κατέλαβε ενώ η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία από τη Νέα Σάντα  μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κομοτηνή, όπου η μάχη στην είσοδο της πόλης έχει ανάψει για τα καλά. Μόλις και προλαβαίνουν και εισέρχονται στην πόλη όπου ήδη οι αντάρτες ελέγχουν τα στρατόπεδα στα βόρεια της πόλης. Δυτικότερα καταλαμβάνονται οι οδικές γέφυρες και η σιδηροδρομική του ποταμού Κομψάτου, καταλαμβάνονται τα χωριά Πολύανθος, Λινός, Μέγα Πιστό και Μίσχος, ενώ αργά το βράδυ ομάδες ενόπλων  μουσουλμάνων (που έχουνε εμπειρίες από την Τσετσενία)εισέρχονται στο χωριό Ασώματοι. Μοναδικό σημείο αντίστασης το χωριό Ίασμος στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί τμήματα εθνοφυλάκων και άνδρες της ΕΛΑΣ. Δυτικότερα οι μονάδες ΚΔ-ΑΛ εκδιώκουν και προκαλούν σημαντικές απώλειες στους αντάρτες από τα βόρεια της Ξάνθης συνενώνονται με άλλα τμήματα του στρατού και εθνοφυλάκων και εξασφαλίζουν την πόλη.

107. Τα τελευταία γεγονότα προκαλούν διεθνή πίεση και μετά από πιέσεις της Γαλλίας των ΗΠΑ  και της Κίνας συγκαλείται το ΣΑ/ΟΗΕ, το οποίο αποφασίζει παρά τους όποιους δισταγμούς την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την άμεση συγκρότηση στρατιωτικής και ναυτικής δύναμης του ΟΗΕ για την υποβοήθηση της Ελλάδας στην καταστολή των γενικευμένων εξεγέρσεων και στην υποβοήθηση της ανασυγκρότηση της χώρας που δοκιμάστηκε έντονα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την ελληνοτουρκική σύρραξη. Γάλλοι και Αμερικανοί  είναι έτοιμοι να αποστείλουν δυνάμεις εντός 24 ωρών ενώ η  Μ.Βρετανία  και  η Κίνα προθυμοποιήθηκαν να συνδράμουν στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας. Αμερικανικά –Ιταλικά- Γαλλικά πολεμικά μέσα στις επόμενες ώρες πλέουν στο Αιγαίο αναγκάζοντας τον Τουρκικό στόλο να αποχωρήσει στις βάσεις του. Μοναδική εξαίρεση η Χίος. Εκεί το κύριο προγεφύρωμα έχει εισχωρήσει στο νησί 5 χλμ ενώ τα 2 άλλα δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πόλη.

108. Αμερικανοί  και Γάλλοι  ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός την ώρα που τμήματα ΚΔ από Ξάνθη κινούνται δυτικά προς διάβαση Κοπτερού και Ίασμο. Τα δεδομένα αλλάζουν πλέον υπέρ της ελληνικής πλευράς. Στον Πειραιά αποβιβάζονται Γάλλοι στρατιώτες όπου και προωθούνται προς το εσωτερικό της Αθήνας. Εκεί οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στις περιοχές πυρήνες των εξεγερμένων. Πολυτεχνείο, Εξάρχεια και Κυψέλη τα σοβαρότερα κέντρα αντίστασης. Η άφιξη των Γάλλων αποτελεί τον καταλύτη στις εξελίξεις… ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα σε 5 ώρες ελέγχουν Ομόνοια και ακροβολίζονται γύρων από το Πολυτεχνείο ενώ η Κυψέλη πιέζεται έντονα από στρατό και ΕΛΑΣ. Στην Αλεξανδρούπολη αποβιβάζονται μονάδες αμφιβίων επιχειρήσεων συμμάχων κρατών με επικεφαλής Αμερικανό στρατηγό  και προωθούνται προς Μ. Δέρειο. Άλλες Αμερικανικές  μονάδες ΚΔ-ΑΛ ρίπτονται στην πεδιάδα της Κομοτηνής με μεγάλο αριθμό εφοδίων και πυρομαχικών ενώ ναυτική μοίρα των ΗΠΑ  και Γαλλίας πλέει προς Χίο δίνοντας στους απέναντι να καταλάβουν ότι έχουνε παραγίνει θρασύτατοι και προκλητικοί. μετά τα πρωτοφανή και απαράδεκτα γεγονότα μεταξύ Ισλαμιστών και στρατιωτικών που έγιναν πριν μερικούς μήνεςσε Τουρκικές πόλεις……. Μπροστά στην αρνητική τροπή η Άγκυρα…βλέπει ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν τα σχέδια της….και υπό την πίεση των Αμερικανών., Γάλλων και διαφόρων άλλων αποχωρεί….

Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα

109. Με τα παραπάνω επιχειρήθηκε να δοθεί ένα υποθετικό καθαρά ως και  πιθανό αρνητικό σενάριο που έχει σαν αφετηρία του την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και εξελίχθηκε σε σύρραξη με έναν εν δυνάμει αντίπαλο (σύμφωνα με τη μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά του), ο οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την μειονεκτική θέση της χώρας και να κερδίσει εδαφικά και άλλα οφέλη για να υποστηρίξει το αρκετά πεσμένο ηθικό του εξ αιτίας δύο διαδοχικών αλλά αποτυχημένων ενεργείων ανατροπής του Ισλαμιστή προέδρου… Συμπερασματικά αν επιχειρηθεί να κωδικοποιηθεί σε κύρια σημεία η όλη εξέλιξη ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες και οι αφορμές, διακρίνονται οι παρακάτω επισημάνσεις:

α. Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας που έπληξε επί μακρόν τη χώρα και τους πολίτες της, με μειώσεις αποδοχών και αύξηση φορολογίας είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β. Η ανοχή για τη μαύρη εργασία και τη μη πάταξη του παράνομου εμπορίου σε όλες της μορφές του.
γ. Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας.
δ. Οι διακρίσεις υπέρ πληθυσμιακών ομάδων που οδήγησαν σε ακραίες αντιθέσεις.
ε. Η μη συντεταγμένη και ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική και η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας. Ελάχιστοι ήσαν οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε κρίσιμα επιτελεία του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό ως και σε άλλες θέσεις
στ. Η ατολμία στην άσκηση ουσιώδης ενεργειακής πολιτικής και διπλωματίας.
ζ. Η ποσοτική και ποιοτική εξασθένιση των ΕΔ και των ΣΑ, λόγω της μνημονιακής πολιτικής.
η. Η ελλιπής ασφάλεια των συνόρων και προστασία της ελληνικής υπαίθρου.
θ. Η μη μέριμνα για ουσιώδεις τομές στις μειονοτικές ομάδες και διείσδυση ….ιδιαίτερα στους λαθρομετανάστες.

110. Και βέβαια το…. Χολιγουντιανό αυτό έργο δεν τελειώνει έτσι απλά και απότομα. Θα χρειαστεί και χρόνος και χρήμα (που δεν υπάρχει) αλλά και θυσίες ακόμη και σε έμψυχο υλικό για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι δεν εξετάστηκαν κι άλλες παράμετροι στην όλη υπόθεση, όπως κίνδυνοι και απειλές ασφαλείας από τα βόρεια σύνορά μας, μέτωπο της Κύπρου, εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα που δεν πέτυχε και την δεύτερη φορά… – κουρδικό και πολλά άλλα. Η σύγχρονη διπλωματία μας υπαγορεύει τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ αυτών και την προπαρασκευή για πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν νοείται έναρξη πολέμου πριν εξασφαλιστεί η συγκατάθεση από το μείζον της διεθνούς κοινότητας για το δίκαιο των θέσεων σου. Όλοι οι πόλεμοι κάπως έτσι ξεκίνησαν και όπως λέει και ο Κλαούζεβιτς στο έργο του,»» ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Αν δεν επιτύχει κάποιος αυτές τις ιδιότυπες συμμαχίες και αποδοχές δεν μπορεί να επιτύχει και πολλά πράγματα.

111. Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλά περισσότερα από αυτά που προαναφέρθηκαν. Αυτά που αναφέρθηκαν όμως είναι ενδεικτικά και ικανά να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται κατά καιρούς, όπως ρατσισμός κλπ, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ο φόβος όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήταν και δεν είναι η πληθυσμιακή και φυλετική αλλοίωση, αλλά οι παρενέργειες από την αύξηση της ανεργίας, την ύφεση, τη μαύρη εργασία κλπ., αυτά δηλαδή που βιώνει η Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια και συνεχίζει να ανηφορίζει το μοναχικό δρόμο που της επιφύλαξε η μοίρα της.

112. Εξάλλου ακόμα και ιστορικά να τεθεί το θέμα, η Ελλάδα ανέκαθεν πορευόταν σε δρόμους μοναχικούς αλλά πάντα έβρισκε την «Ιθάκη» της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, στο διάβα χιλιάδων χρόνων, οι Έλληνες εξακολουθούν να υπάρχουν, ως λαός, ως φυλή, ως έθνος, εκεί, μόνοι να πορεύονται τον δρόμο τους. Δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο επόμενος εν δυνάμει εχθρός – αντίπαλος των Ελλήνων, αλλά θα αντιμετωπιστεί με όποιο κι αν είναι το τίμημα. Όχι δεν κάνω  κήρυγμα περί ελληνικού γένους, είναι ιστορικές αλήθειες που άπαντες στη γη που κατοικούμε διδάσκονται έστω και σαν απλή αναφορά, στα σχολικά τους βιβλία.

113. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ιθυνόντων, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση εσωτερικών και ασύμμετρων απειλών(για τις οποίες ο υπογράφων από το 1998 έχει θέσει επί τάπητος με εκατοντάδες διαλέξεις και αναλύσεις.. … οι εξελίξεις τρέχουν και αν δεν προσαρμοστούν οι δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας στα νέα δεδομένα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και κανείς δεν θα ήθελε να τις σκέφτεται. Ας γίνουν λοιπόν τώρα πράξη όλα όσα έχουν γραφτεί σε ειδικές μελέτες μου  και απαλλαγμένοι από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και ρεβανσιστικές τάσεις, να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για όλους. Η σχεδίαση από τώρα σεναρίων (όχι απαραίτητα τρελλών…) αρχικά επί χάρτου και στη συνέχεια σε χώρους εξάσκησης και άσκησης, ο εξοπλισμός των υπηρεσιών με  σύγχρονα μέσα, η επικαιροποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού και η συνεχής αναμόχλευση όλων των παραπάνω αποτελεί βασικό συστατικό τόσο πρόληψης όσο και αποτροπής πριν φτάσουμε στην καταπολέμηση και θεραπεία.

114. Ζούμε σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» και γειτνιάζουμε με μια άλλη που είναι ενεργό ηφαίστειο, με συνεχείς εκρήξεις. Ζούμε επίσης σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις τρέχουν και δεν τις προλαβαίνουμε. Νέες απειλές εμφανίζονται στον ορίζοντα, νέες μορφές πολέμου άγνωστες,( υβριδικές)  όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και σε αρκετούς αρμοδίους. Οι προκλήσεις είναι και θα είναι πολλές και ποικίλες και θα πρέπει να έχουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε ετοιμότητα (διπλωματικά, νομικά, θεσμικά και αποτρεπτικά), για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, όπως ακριβώς πράττουν και οι λοιπές σοβαρές χώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η Ελλάδα ασφαλής χώρος και παράγοντας σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Εξασφαλίζοντας τα παραπάνω στο βάθος θα φανεί και η πολυπόθητη ευημερία.

115. Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια στο σενάριο που διαβασατε; Ας μην επεκταθούμε καλύτερα. Μπορεί και τίποτε μπορεί και πολλά. Ευχή πάντως είναι ανεξαρτήτως της έκβασης του αποτελέσματος να μην επαληθευτούν οι φόβοι που διατυπώθηκαν παραπάνω και αυτό γιατί θα υπάρξει και συνέχεια. Όσο η χώρα βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές και όσο κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι πραγματικά παίζεται στο διεθνές περιβάλλον, δεν μπορεί να υπάρξει έστω και η αμυδρή πιθανότητα αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων και εντάσεων. Η δε πολιτική άλωση θα συντελεστεί με «δούρειο ίππο» την ελληνική νομοθεσία, πράγμα που μεταφράζεται στην καθομιλουμένη… «βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας.»

116. Ας προσέξουμε έστω και λίγο το βαθύτερο νόημα που κρύβουν όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Ελλάδας (οικονομική, στρατιωτική, δημογραφική), η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια, οδηγούν σε μια νέα έμμεση πλην όμως νόμιμης αυτή τη φορά άλωσης της χώρας, χωρίς κανείς ακόμη -πλην ελαχίστων- να έχει αντιληφθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.(τα λέω και γράφω όχι για εμένα) Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε νησίδα σταθερότητας θα πρέπει να φροντίσουμε γι αυτό απαλείφοντας τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν και καραδοκούν ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε.

Μπορείτε να δείτε όλες τις συνέχειες του εν λόγω σεναρίου κλικάροντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Αρχή: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο…
Συνέχεια 2: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… συν. 02
Συνέχεια 3: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… συν. 03
Συνέχεια 4: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… συν. 04
Συνέχεια 5: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… συν. 05
Τέλος: Πως η χώρα μας οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση… από Θράκη έως Αιγαίο… τέλος

Πηγή: analystsforchange.org




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *