Search
Tuesday 9 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Βερολίνο: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα διαρκέσει η Γερμανία δεν εκβιάζεται

ANGELA MERKEL
Πεπεισμένος ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα διαρκέσει, δηλώνει ο προσωπάρχης της γερμανικής Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Διαμηνύει και εκείνος, όμως, προς την Άγκυρα ότι η Γερμανία δεν εκβιάζεται.

Η συμφωνία δεν επηρεάζεται για την ώρα από τα αποτελέσματα της απόπειρας πραξικοπήματος, επισημαίνει ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξη στην Berliner Zeitung και προσθέτει ότι το Βερολίνο δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι άνθρωποι που υποδέχεται η Τουρκία ή εκείνοι που επαναπροωθούνται προς τη χώρα γίνονται αντικείμενο κακής μεταχείρισης».

«Αυτή τη στιγμή όλα γίνονται όπως θα έπρεπε μετά τη συμφωνία» αναφέρει ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ και κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας, ο κ. Αλτμάιερ δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η γερμανική πολιτική δεν ήταν ποτέ εκβιάσιμη, ούτε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου ούτε κατά την εποχή της τρομοκρατίας της ‘Φράξιας Κόκκινος Στρατός’, ούτε είναι και τώρα».

Σε ερώτηση της σχετικά με το «Σχέδιο Β», ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας εξηγεί ότι αυτή η συζήτηση έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε καν να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Αν τότε είχαμε υποχωρήσει στις πιέσεις, πιθανόν να μην είχαμε πετύχει τη σημερινή σταθεροποίηση. Φροντίζουμε λοιπόν το Σχέδιο Α. Δεν υπάρχει λόγος για Σχέδιο Β» τονίζει και σημειώνει ότι η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά προχωρά βήμα-βήμα.

Αναφέρει δε ότι πέρα από τη Γερμανία, ένα σημαντικό μέρος του βάρους σήκωσαν η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

«Η Ιταλία το τρέχον έτος έχει ήδη υποδεχτεί 130.000 πρόσφυγες, στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 50.000. Κάποιοι είναι πιο επιφυλακτικοί, αυτό είναι αλήθεια, η Ευρώπη όμως ήταν ώς τώρα πάντα σε θέση να αντιδρά σε νέες προκλήσεις. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά» καταλήγει.

Πηγή: tovima.gr, Φωτογραφία: ft.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *