Search
Saturday 5 November 2016
  • :
  • :

Παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού από τον Ερντογάν

Μόλις λίγες μέρες μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο Τούρκος πρόεδρος «ξαναχτύπησε».

Με αφορμή τη μάχη της Μοσούλης, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και τόνισε ότι «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί… Τα φυσικά σύνορά μας είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε. Φυσικά, δείχνουμε σεβασμό για τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να τραβήξουμε σύνορα στην καρδιά μας ούτε μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τη «Δυτική Θράκη»: «Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν με τα προβλήματά τους, αλλιώς θα νιώθουμε ντροπή, τόσο ενώπιον της Ιστορίας, όσο και ενώπιον των αδελφών μας που ζουν εκεί».

«Αυτοί που θεωρούν πως το ενδιαφέρον μας είναι ίδιο με τις εθνοτικές εμμονές τους, θα πρέπει πρώτα να ρωτούν τους εαυτούς τους, αντί να δίνουν συμβουλές σε εμάς», τόνισε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε προκαλέσει διπλωματική αναστάτωση, καθώς είχαν αποδοθεί στον Τούρκο πρόεδρο όσα ανέφερε η Σαμπάχ για τη «Δυτική Θράκη»:

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας έγραψε: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Ήδη όμως, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει αυστηρή ανακοίνωση-απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, με βάση τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας τα εξής:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Σημειώνεται ότι αργότερα, το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή, «μετά το τραγικό σφάλμα» που έγινε.

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,efsyn.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *