Search
Sunday 6 November 2016
  • :
  • :

Ν. Ξυδάκης: Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου να βασίζεται στις αρχές της ισομερούς κατανομής και της αλληλεγγύης

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, η απελευθέρωση των θεωρήσεων για την Τουρκία, η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20-21 Οκτωβρίου) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για την Τουρκία, στη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και στην πολιτική επιστροφή των προσφύγων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι κάθε μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης, της ισομερούς κατανομής και της αλληλεγγύης, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, σεβόμενη όμως παράλληλα και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον Οδικό Χάρτη, χωρίς καμία διάκριση. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πολιτική επιστροφών, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί, όπως είπε, με ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων κρατών-μελών, των ευρωπαϊκών θεσμών και της Τουρκίας. Ζήτησε ακόμα, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, να σταλεί ένα μήνυμα στη γείτονα, προκειμένου αυτή να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μειωθούν και ει δυνατόν να σταματήσουν τελείως οι προσφυγικές ροές, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις συμφωνίες με τα κράτη της Αφρικής που αποτελούν κράτη καταγωγής μεταναστών, θα πρέπει να συνάψει ανάλογες συμφωνίες και με κράτη της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ΠΔΠ εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει καταρχάς να θεμελιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Στην κατεύθυνση αυτή, διευκρίνισε ότι οι νέες πολιτικές προτεραιότητες, όπως η απασχόληση των νέων, η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) λαμβάνονται υπόψιν στην αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Ξυδάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20-21 Οκτωβρίου), στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται η μετανάστευση, εμπορικά θέματα, παγκόσμια και οικονομικά θέματα καθώς και ζητήματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *