Επικαιρότητα

Η συμφωνία προνοεί παραμονή στην Ευρωζώνη και στήριξη υπό αυστηρές προϋποθέσεις τα επόμενα 3 χρόνια

DONALD TUSK
Μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων των ηγετών της ευρωζώνης κι άλλες 14 ώρες συζητήσεων του Eurogroup που είχαν προηγηθεί, τελικώς επετεύχθη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία διασφαλίζει την παραμονή της στην ευρωζώνη και την οικονομική της στήριξη υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει όπως ανέφερε αυστηρούς όρους και πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια – το ελληνικό πρώτα και στη συνέχεια το γερμανικό κι ορισμένων άλλων εταίρων. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών θα αρχίσουν αμέσως τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση – γέφυρα, τη στήριξη δηλαδή της Ελλάδας για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το 3ο οικονομικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τόνισε πως με την επίτευξη της συμφωνίας “δεν υπάρχει Grexit” κι εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι ηγέτες ενέκριναν και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κομισιόν για την Ελλάδα, ύψους 35 δις, καθώς πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαραίτητη είναι και η ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ τόνισε πως κλειδί στη διάρκεια όλων των πολύωρων συζητήσεων ήταν η λέξη εμπιστοσύνη. Το Eurogroup, είπε, ετοίμασε μια αναφορά με αρκετά σημεία που παρέμειναν ανοικτά – κι αυτά ήταν που λύσαμε στη σύνοδο της ευρωζώνης.

Πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν τώρα, πρόσθεσε, τα οποία θα νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο θέμα του Ταμείου των 50 δις που εφέρετο στην πρόταση να τοποθετείται στο Λουξεμβούργο, είπε πως συμφωνήθηκε ένα Ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία είτε προς πώληση είτε προς εκμετάλλευση, αλλά το Ταμείο αυτό θα είναι στην Αθήνα και θα περιλάβει και ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, η Κομισιόν θα υποβάλει σήμερα κιόλας προτάσεις στο Eurogroup, για να αποφασίσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η Καγκελλάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως οι τρεις θεσμοί θα αποκτήσουν και πάλι κανονική εποπτεία του προγράμματος, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει μετά την πρώτη τριμηνιαία έκθεση τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους – με την έννοια της μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

ΚΥΠΕ – Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΕΣ, mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *