Search
Sunday 6 November 2016
  • :
  • :

Φελάχ Σαλάχ: Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι προτεκτοράτο του Ερντογάν

Ο Φελάχ Σαλάχ, πολιτικός παρατηρητής από το νότιο Κουρδιστάν (Ιράκ) ανέλυσε τα σχέδια της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF.

Είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα συμφωνία Σάικς-Πίκοτ (δηλαδή να σχεδιάσει ξανά τα σύνορα της Μέσης Ανατολής) ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της μετά τον πόλεμο, ενώ σε ό,τι αφορά την επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στην πολιορκία της Μοσούλης, αυτό εκτίμησε ότι θα βλάψει τη στρατιωτική επιχείριση.

Η Μοσούλη και το Κιρκούκ είναι πόλεις όπου Άραβες, Ασσύριοι, Τουρκμένοι, Γιαζίντι, Σιίτες και Σουνίτες ζούνε μαζί και αυτή η συνύπαρξη πρέπει να προστατευθεί.

Υπογράμμισε ότι στη μάχη της Μοσούλης πρέπει να εμπλακεί και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και σημείωσε ότι η Μοσούλη είναι σημαντική και για τους Κούρδους.

«Οι κουρδικές δυνάμεις άμυνας προστατεύουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους Κούρδους» είπε τονίζοντας ότι η περιοχή του Κουρδιστάν θα είναι ασφαλής μόνο εάν η Μοσούλη, το Κιρκούκ και η Ντιγιάλα είναι ασφαλείς.

Οι Κούρδοι, είπε, άρχισαν να λαμβάνουν υποστήριξη όταν προέβαλλαν μια αποτελεσματική αντίσταση ενάντια στις συμμορίες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Ροζάβα (βόρεια Συρία – δυτικό Κουρδιστάν), και η υποστήριξη στην επιχείριση της Μοσούλης συνδέεται με αυτή την αντίσταση.

Αναφερόμενος στην επιθυμία του τουρκικού κράτους να λάβει μέρος στη μάχη της Μοσούλης, ο Σαλάχ είπε ότι «η απελευθέρωση της Μοσούλης θα χαλάσει τα σχέδια του τουρκικού κράτους επειδή η Τουρκία έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να επωφελείται όσο καιρό συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία και στο Ιράκ. Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην επιχείριση της Μοσούλης επειδή δεν θέλει να τελειώσει η κρίση και ο πόλεμος. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι δεν θα μπορεί να έχει καμία επιρροή στην περιοχή όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

«Το Ιράκ διέρχεται αυτή τη στιγμή μια δύσκολη περίοδο. Η Τουρκία έχει εισβάλει τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, πράγμα που έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις εις βάρος του Ερντογάν. Θεωρώ ότι οι τουρκικές απειλές είναι κενές επειδή δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετάσχει στη μάχη της Μοσούλης. Ο Ερντογάν θέλει μια νέα Σάικς-Πίκοτ. Έχει την παλιά οθωμανική συμπεριφορά και βλέπει τον εαυτό του ως σουλτάνο. Ας είμαστε προσεκτικοί με τις σουνιτικές ομάδες που εκπαιδεύονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Αλλά νομίζω ότι η Τουρκία θα ζημιωθεί τα μέγιστα εάν εμπλακεί σε αυτό τον πόλεμο».

Η Μοσούλη, είπε, είναι εξαιρετικά σημαντική εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης που συνδέει τη Ροζάβα (δυτικό Κουρδιστάν) με νότιο (ιρακινό) Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι, υποστήριξε, πρέπει να σχηματίσουν έναν κοινό κουρδικό στρατό για να προστατεύσουν την πατρίδα τους. «Πιστεύω ότι μια εθνική δύναμη αποτελούμενη από Πεσμεργκά και Γκερίλας θα έχει ως αποτέλεσμα οι Κούρδοι να μπορούν να προστατεύσουν αυτή την περιοχή».
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των Πεσμεργκά και των Γκερίλας [Κούρδοι αντάρτες που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τον Οτσαλάν], και είπε ότι τα μοναδικά προβλήματα που υπάρχουν είναι εκείνα μεταξύ των κουρδικών κομμάτων και εκείνα που έχουν προκύψει εξαιτίας των οικονομικών σχέσεων της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν με το τουρκικό κράτος.

Επέκρινε με σκληρά λόγια τη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του καθεστώτος της οικογένειας Μπαρζανί στο ιρακινό Κουρδιστάν και της Τουρκίας, την οποία δεν θεωρεί καθόλου «στρατηγική».

«Είναι ξεκάθαρα μια σχέση σκλαβιάς προς την Τουρκία. Οι πολιτικές του νότιου [ιρακινού] Κουρδιστάν υπαγορεύονται από το τουρκικό κράτος. Το νότιο Κουρδιστάν δεν μπορεί να πάρει ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τους Κούρδους και αυτός είναι να αποφασίσουν από κοινού για το μέλλον τους συγκροτώντας ένα εθνικό κογκρέσο. Οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ενωθούν υπό την ίδια σκέπη. Εάν συμβεί αυτό οι Κούρδοι δεν θα κινδυνεύουν πλέον σε μέρη όπως το Σινγκάλ ή η Κόμπανι».

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,tribune.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *