Search
Sunday 24 July 2016
  • :
  • :

“Φυτεύουν”… εκπτώσεις στα αγροτικά προϊόντα

“Φυτεύουν”... εκπτώσεις στα αγροτικά προϊόντα
Περισσότερες από 100 Ομάδες Παραγωγών που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργούν ένα νέο πλέγμα οργάνωσης της παραγωγής, της εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων με ή χωρίς τη συνδρομή των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα αποτελούν την απάντηση στα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, όπως είναι ο κατακερματισμένος κλήρος ή το υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι γνωστές ακόμα στο ευρύ κοινό, ωστόσο υποστηρίζουν τα επαγγελματικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα των παραγωγών. Ενδεικτικό της σημασίας τους είναι ησυμβολή τους στην αύξηση κατά 18% των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012. Οι Ομάδες Παραγωγών δραστηριοποιούνται σε προϊόντα όπως το ροδάκινο, τα πορτοκάλια, τα σπαράγγια, το κρασί, ο καπνός και το ελαιόλαδο που βρίσκονται στη λίστα των πρώτων 10 ελληνικών προϊόντων που εξάγονται. Επίσης δραστηριοποιούνται στον τομέα των κηπευτικών, των δενδροκαλλιεργειών και στον κτηνοτροφικό τομέα.

Βασικός στόχος των Οργανώσεων Παραγωγών, είναι, μέσω της οργάνωσης των μελών, που είναι κατά βάση παραγωγοί ίδιου προϊόντος:

  • η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος
  • η μείωση του κόστους παραγωγής
  • η παραγωγή και προώθηση ποιοτικού προϊόντος
  • η διατήρηση των παραδοσιακών αγορών και
  • το άνοιγμα νέων αγορών

Ήδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμβάλλει με περίπου 10 εκ. € το χρόνο ως εθνική και κοινοτική συμμετοχή στα επιχειρησιακά προγράμματα που εκπονούν οι περίπου 100 ομάδες Παραγωγών, ενώ το νέο αυτό εργαλείο, που μειώνει τις διαρθρωτικές αδυναμίες παραγωγής στη χώρα μας και βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα, θα ενισχυθεί με τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) η οποία υποστηρίζει την κοινή δράση ή συνένωση τους (Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών), ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία τους και η αποτελεσματικότητα τους στην αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού. Η συμμετοχή αυτών των ενώσεων σε clusters και στη συμβολαιακή γεωργία θα δώσει νέα ώθηση στον θεσμό.

Αφροδίτη Καραμήτσου

Αφροδίτη Καραμήτσου

Δημοσιογράφος/Σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *