Search
Sunday 31 July 2016
  • :
  • :

Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση για το μέλλον της ΕΛΒΟ

ΕΛΒΟ
Οι εργαζόμενοι είναι έξι μήνες απλήρωτοι και η κυβέρνηση δηλώνει ανέτοιμη για να καταθέσει την πρότασή της για την αμυντική βιομηχανία.

Από μήνα σε μήνα, καθυστερεί η κυβέρνηση τη λήψη αποφάσεων για την ΕΛΒΟ, με τους εργαζόμενους της υπό εκκαθάριση βιομηχανίας να είναι έξι μήνες απλήρωτοι και πλέον σε απόγνωση αφού εκτός από υποσχέσεις, από την κυβέρνηση, δε βλέπουν έργα.

“Τηλεφωνούμε κάθε ημέρα στο υπουργείο Οικονομικών, για να απελευθερωθεί το 1,5 εκατ., υπόλοιπο ποσό από την επιχορήγηση που είχε εγκριθεί για το σκοπό της εκκαθάρισης, αλλά αποτέλεσμα κανένα. Ήρθαμε και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το δημόσιο και παραιτηθήκαμε από τους τόκους που διεκδικούσαμε, προκειμένου έστω να πάρει η εταιρεία τα 7 εκατ. ευρώ που της οφείλει το δημόσιο για έργα που έχει εκτελέσει, αλλά πάλι τίποτε”, δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Θ. Αλιόγκας και προσθέτει:

“Ζητάμε να μας πούνε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΛΒΟ, τι τελικά προτίθενται να κάνουν και η απάντηση που παίρνουμε είναι, ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι. Προφανώς ο χρόνος για τα κυβερνητικά στελέχη μετράει διαφορετικά από ότι για εμάς, τους εργαζόμενους. Είχαμε παλαιότερα “το χρόνο ΠΑΣΟΚ”, όπως τον γνώρισε η ΕΛΒΟ και τώρα έχουμε “το χρόνο ΣΥΡΙΖΑ”, με τις καλές προθέσεις και θεωρίες, αλλά χωρίς χρονοδιαγράμματα και πράξη”.

Η ΕΛΒΟ, την οποία η κυβέρνηση υποσχόταν αρχικά ότι θα μείνει στο δημόσιο σαν βιομηχανία απαραίτητη για τις ένοπλες δυνάμεις, περιμένει επί μήνες τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, από το υπουργείο Οικονομικών λένε τώρα – το θέμα χειρίζεται ο κ. Τσακαλώτος σε συνεννόηση με τον εκπρόσωπο του εκκαθαριστή – ότι θα είναι σε θέση να το συζητήσουν από το Σεπτέμβριο και μετά, ίσως περιμένοντας να φύγει πάνω από την κυβέρνηση το βάρος της επόμενης αξιολόγησης.

Ως τότε ουδείς γνωρίζει αν θα προωθηθεί το σχέδιο για διάθεση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτη κι’ ειδικότερα στη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (είχε προμηθεύσει τα Leopard 2- άρματα μάχης), με το υπόλοιπο ποσοστό να μένει στο ελληνικό δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στον έλεγχο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ήταν υπέρ της παραμονής της εταιρείας κατά 100% στον έλεγχο του δημοσίου, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο. Άλλωστε, η εταιρεία από τον Ιανουάριο του 2014 βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί, ενώ μάλιστα ο εκπρόσωπος του εκκαθαριστή, της Ernst & Young, από τον Απρίλιο του 2015, απευθυνόμενος στο γραφείο του υπουργού Άμυνας τόνιζε ότι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για να βρεθεί αγοραστής για την ΕΛΒΟ, καθώς ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν εκείνη την περίοδο εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Τι έχει γίνει σε αυτόν τον ένα χρόνο; Κρίνοντας από την πορεία των πραγμάτων, δεν έγινε το παραμικρό. Η εταιρεία δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν μπορει να προμηθευτεί ανταλλακτικά για να ολοκληρώσει πέντε ρυμουλκά αρματοφορέων Oshkosh, οι εργαζόμενοι είναι έξι μήνες απλήρωτοι κι’ έχουν κουραστεί να ζητούν ξανά και ξανά, να προχωρήσει το πρόγραμμα της Αιγύπτου, με τη διάθεση των 100 στρατιωτικών οχημάτων, που προηγουμένως θα πρέπει να ανακατασκευαστούν.

Κάποια στιγμή όμως, αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και αυτή η στιγμή, όπως λένε οι εργαζόμενοι, έπρεπε να ήταν…χθές.

Πηγή: voria.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *