Search
Wednesday 13 July 2016
  • :
  • :

“Οι εκλογές κοστίζουν…” μου είπαν

“Οι εκλογές κοστίζουν…” μου είπαν
Της Φιλιπποπούλου Άννας – Σωτηρίας, Υποψήφια Βουλευτής Β΄ Αθηνών – Ανεξάρτητοι Έλληνες

“Οι εκλογές κοστίζουν…” μου είπαν. “Δεν θα έπρεπε να γίνονται πρόωρες εκλογές παρά μόνο κάθε τέσσερα έτη. Ο φόβος και η ανασφάλεια παραλύουν την αγορά. Η πραγματική οικονομία νεκρώνει για άλλη μια φορά…”

Αναρωτήθηκα.

Από πότε, αρχίσαμε να μετράμε την Δημοκρατία σε όρους τιμής κόστους; Από πότε, αρχίσαμε να κάνουμε εκπτώσεις στους θεσμούς άσκησης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη; Και αμέσως σχηματίστηκε η εικόνα στο μυαλό μου «Δημοκρατία. Sales 10%, 20%, 50% έως 70% σε όλους τους υπάρχοντες θεσμούς». Αστείο, αλλά πραγματικότητα.

Είναι, οι εκλογές που κοστίζουν… ή οι επικοινωνιακές πολιτικές, που ακολουθούνται από εκείνους που βρίσκονται στα ανώτατα θεσμικά αξιώματα, που στο βωμό του κομματικού κέρδους και λοιπών συμφερόντων, οδηγούν σε δυσλειτουργία τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς.

Τρομοκρατούν. Χειραγωγούν. Εκβιάζουν.
Διακηρύσσουν ότι “οι εκλογές σηματοδοτούν πιστωτικό γεγονός”.
Απειλούν, ότι η ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας από άλλο κομματικό σχηματισμό θα οδηγήσει σε πτώχευση.
Απειλούν, όπως πράττουν τα ολοκληρωτικά-δικτατορικά καθεστώτα, σε ευθεία αντιδιαστολή με τις δημοκρατικές αρχές τις οποίες διακηρύσσουν ότι υπηρετούν.

Οι εκλογές αποτελούν το υπέρτατο αγαθό του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, μέσω του οποίου εκφράζεται η βούληση του λάου και επικυρώνεται η λαϊκή κυριαρχία του. Αποτελούν την ύψιστη διαδικασία που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τα αυταρχικά πολιτεύματα.

Η βούληση των πολιτών πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα, ανεπηρέαστα.

Η ποιότητα ενός πολιτεύματος δεν προσδιορίζεται μόνο από το τυπικό όνομά του. Η μανία της εκλογικής επιτυχίας και της νομής της εξουσίας διαστρέφει το περιεχόμενο της δημοκρατίας. Για να λειτουργήσει σωστά μια δημοκρατία είναι αναγκαία η πολιτική διαπάλη, όπως αυτή εκφράζεται με τον ανταγωνισμό των κομ¬μάτων, ο ανταγωνισμός όμως πρέπει να διεξάγεται μέσα σε πλαίσια δημοκρατικής αγωγής, ηθικής. Πρέπει η αρχή της πλειοψηφίας να είναι σεβαστή. Πρέπει η βούληση ενός λάου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κάλπες, να είναι σεβαστή τόσο στα θεσμικά όργανα εντός της χώρας όσο και στα θεσμικά όργανα στης ΕΕ και να μην καταπατάτε.

Οι εκλογές οδηγούν στην κατάρτιση ένα συμβολαίου μεταξύ του λάου και του κόμματος που αναδεικνύεται, κάθε φορά πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση. Το συμβόλαιο αυτό είναι ισχυρό και υπερέχει έναντι οποιαδήποτε άλλης συμβατικής υποχρέωσης.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *