Επικαιρότητα

Βάζει full τις μηχανές για περιφερειακή υπερδύναμη η Τουρκία

Ανεβάζει πολύ τις επεκτατικές προσδοκίες της και τις επιδιώξεις της, η Τουρκία αφού έχει ήδη στα σκαριά τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου.
Ανεβάζει πολύ τις επεκτατικές προσδοκίες της και τις επιδιώξεις της, η Τουρκία αφού έχει ήδη στα σκαριά τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει τις επιδιώξεις της για κάτι περισσότερο από περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι αεροπλανοφόρα έχουν μόνο οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Ταϊλάνδη και κατασκευάζει η Ινδία και ενδεχομένως η Κίνα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον τουρκικό τύπο το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2019, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 στο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας όπου προήδρευσε Ρ.Τ. Ερντογάν.

Σε αυτό το Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε η ανάγκη ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου σαν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εδραίωση της τουρκικής ναυτικής υπεροχής, όχι μόνο στο Αιγαίο, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο, αλλά και πολύ μακρύτερα.

Και ενδεικτικό της υπεροπλίας που θα παρουσιάζει η Τουρκία είναι ότι το αεροπλανοφόρο αυτό θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, και θα χρησιμοποιείται για απογείωση και προσγείωση των F-35Β.

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο (το όποιο σήμερα στα σχέδια χαρακτηρίζεται ως «ελικοπτερόφόρο») θα κατασκευαστεί στα τουρκικά ναυπηγεία Sedet το σχέδιο των οποίων στηρίζεται στην ισπανική σχεδίαση του αεροπλανοφόρου Juan Carlos των ναυπηγείων Navantia με εκτιμώμενο κόστος που πλησιάζει τα 1,67 δισ. δολάρια (1,2 δισ. ευρώ).

Το τουρκικό σκάφος αν και χαρακτηρίζεται καταρχήν ως ελικοπτεροφόρο εντούτοις μπορεί με την κατάλληλη μετατροπή να επιτρέψει στο κατάστρωμά του να επιχειρούν αεροσκάφη F-35B. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας που μιλά για αεροπλανοφόρο δείχνει ότι θα τοποθετηθεί το επικλινές κατάστρωμα “ski-jump” και θα αγοραστούν F-35B.

Η τουρκική Αεροπορία δεν έχει προς το παρόν στη λίστα των παραγγελιών της αεροσκάφη F-35Β, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει. Εναλλακτικά και με βάση τις άλλες συμφωνίες που έχει με Κίνα και Ν. Κορέα, δεν είναι απίθανο να επιχειρήσει να κατασκευάσει και δικό της μαχητικό, εκτός βέβαια των χρονικών περιθωρίων της τετραετίας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *