Επικαιρότητα

Την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφιση για τις αλλαγές στη φορολογία αγροτών

ΑΓΡΟΤΕΣ
Της Ελένης Χρηστίδου

Στη δεύτερη δέσμη μέτρων που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στo καθεστώς της φορολογίας αγροτών.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή – κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα- η συμφωνία με τους εταίρους αφήνει περιθώριο για θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος φορολογικής μεταχείρισης των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

«Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως αν εφαρμοστούν τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου, τότε, όπως είπε «θα προκύψει και ένα όφελος και κυρίως δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μεσάζοντες που λυμαίνονται και τον Φ.Π.Α του χώρου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψει και ένα τέτοιο όφελος για τους αγρότες».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των κοινοτικών πόρων, λέγοντας ότι «ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων».

Από την πλευρά τους οι αγρότες τονίζουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές αποτελούν τη χαριστική βολή για τον πρωτογενή τομέα, αφού όπως λένε δεν θα μπορέσει ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος να σηκώσει άλλα βάρη τόσο σε ό,τι αφορά τη φορολογία τους όσο και στην άμεση αύξηση του κόστους παραγωγής που θα εκτιναχτεί στα ύψη λόγω της μετάταξης στην κατηγορία του ΦΠΑ στο 23% από το 13% μια σειράς σημαντικών γεωργικών εφοδίων.

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *