Η ΕΕ θέλει να αποκόψει τα Βαλκάνια από το ρωσικό φυσικό αέριο

ΑΓΩΓΟΙ
Η ασφαλής προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και οι τρόποι απεξάρτησης των χωρών της ΕΕ από την ενέργεια της Ρωσίας, που σήμερα αποτελεί την μόνη η οποία  μπορεί να ανταποκριθεί τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο και των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, στις διαδικασίες  αναζήτησης εναλλακτικών πηγών φθσικού αερίου, τη δεύτερη συνάντησή της πραγματοποίησε η ομάδα για τη βελτίωση της σύνδεσης του αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC). Πρόκειται για τις χώρες που συμμετείχαν στο έργο South Stream, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και της ΠΓΔΜ.

Τα μέλη της επιτροπής που συζήτησαν επίσης και τα πρώτα αποτελέσματα των οκτάμηνων συζητήσεων γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας προμηθειών φυσικού αερίου, πρότειναν για τις χώρες των Βαλκανίων δύο νέες πηγές προμηθειών. Αυτές αφορούν αφενός στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP (η κατασκευή του οποίου έχει αρχίσει), και αφετέρου στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τους τερματικούς σταθμούς στην Κροατία.

Να σημειωθεί ότι μετά από έξι μήνες ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία η Gazprom πάγωσε – για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα το έργο νότιου αγωγού προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα έλυσε τη σύμβαση με την ιταλική Saipem για την τοποθέτηση του πρώτου αγωγού «Turkish Stream» λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Έτσι, η κατασκευή δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατασκευή τριών αγωγών διασύνδεσης: από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία στη Σερβία (η οποία θα προμηθεύει φυσικό αέριο στις χώρες από τον TAP), καθώς και από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κροατίας στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να δώσουν στη Βουλγαρία και τη Σερβία την εναλλακτική λύση, και σε περίπτωση επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Ελλάδα, οι χώρες αυτές θα έχουν πρόσβαση στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αυτό δημιουργεί μια πραγματική εναλλακτική λύση, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίθετα, η Gazprom μπορεί να επωφεληθεί από τους νέους αγωγούς στο έργο «Turkish Stream».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα οποιαδήποτε σχεδία απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gazprom, τα ευρωπαϊκά κράτη ,με πρώτη την Γερμανία, αύξησαν τις παραγγελίες τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενόψει χειμερινής περιόδου.

Πηγή: RIA NOVOSTI
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *