Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μέρκελ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Βρετανία

ANGELA MERKEL
Να ξεκαθαρίσει σύντομα τη θέση της σε ό,τι αφορά το πώς θέλει να διαμορφώσει τη μελλοντική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Βρετανία η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ειδικά η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνεπάγεται και αποδοχή της ελευθερίας μετακίνησης του εργατικού δυναμικού.

Επανέλαβε δε τη θέση της για περισσότερη ανταγωνιστικότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ετήσια συνάντηση του Διπλωματικού Σώματος στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η ίδια επιθυμεί το Λονδίνο να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος, αλλά διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα «η ΕΕ και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ένωσης.

«Όποιος θέλει ελεύθερη πρόσβαση, θα πρέπει επίσης ως αντάλλαγμα να αποδεχτεί όλες τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης προσώπων» δήλωσε, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από Βρετανούς πολιτικούς, να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβασή της στην αγορά της ΕΕ ακόμη και για τον οικονομικό της τομέα, ενώ θα περιορίζει τον αριθμό Ευρωπαίων που θα εισέρχονται στη χώρα τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και έκανε λόγο για «ορόσημο», αλλά πρόσθεσε ότι η ίδια είναι πεπεισμένη πως η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να το ξεπεράσει.

Εναπόκειται τώρα στην Βρετανία να ενημερώσει επισήμως την EΕ για την επιθυμία της να αποχωρήσει, επανέλαβε, τονίζοντας ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον θα έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από το Λονδίνο.

Αναφερόμενη πάντως στο μέλλον την Ένωσης μετά το Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι «27» δεν μπορούν να συνεχίσουν σαν να μη συνέβη τίποτα και σημείωσε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε από κοινού ποια μαθήματα θα πάρουμε» για την μελλοντική διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς που έχουν προοπτική, όχι μόνο για να μην μείνουμε πίσω, αλλά και για να θέσουμε ευρωπαϊκά στάνταρντς» δήλωσε και κατέληξε τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

Πηγή: reporter.gr, Φωτογραφία: infostormer.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *