Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τουρκία: Ανάκτηση ελέγχου σε όλη τη χώρα από την κυβέρνηση. Καταζητούνται πραξικοπηματίες

ERDOGAN
Πραξικοπηματίες που διαφεύγουν καταζητούνται στην Τουρκία. Ο έλεγχος της κυβέρνησης έχει αποκατασταθεί σε όλη τη χώρα. Τραγικός ο απολογισμός, από τις πρωτοφανείς σκηνές βίας

Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία και παρότι λίγες ομάδες στασιαστών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Υπάρχουν επίσης λίγα σημαντικά στελέχη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν σύντομα.

Όμως ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι πολύ βαρύς: 161 νεκροί και 1.440 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αμάχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού, σκοτώθηκαν επίσης 104 πραξικοπηματίες.

Οι μάχες, με την υποστήριξη καταδιωκτικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, προκάλεσαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σκηνές βίας πρωτοφανείς εδώ και δεκαετίες. Στην πρωτεύουσα βομβαρδίσθηκε το κοινοβούλιο ενώ αεροπλάνο έριξε νωρίς το πρωί του Σαββάτου βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο, πέριξ του οποίου καταδιωκτικά F-16 επιτέθηκαν σε άρματα μάχης των ανταρτών, σύμφωνα με την προεδρία.

Δεκάδες συλλήψεις για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων έχουν συλληφθεί έως τώρα. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τον φερόμενο ρόλο τους στο πραξικόπημα στη βάση Ιντσιρλίκ (νότια), την οποία χρησιμοποιεί ο διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές του εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, ανέφερε η εφημερίδα Hűrriyet.

Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό, συνεχίζει το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μεταδίδει πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζίαντεπ (νοτιοανατολικά).

Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορηθείς από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι υπέθαλψε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο ιμάμης διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη.

Ήρεμη η κατάσταση στη Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκίας

Ήρεμη ήταν η κατάσταση στη Σμύρνη και στην ευρύτερη περιοχή της παράλιας Τουρκίας, όπου να σημειώσουμε πως αποτελεί και κέντρο της Αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το JHP να έχει την πλειοψηφία και να ελέγχει το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων.

«Σα να μην έγινε τίποτα» περιγράφει την κατάσταση στη Σμύρνη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και σήμερα ο π. Κύριλλος Συκής Εκκλησιαστικός προϊστάμενος της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της πολιτείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το σύνολο των μελών της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Προξενικής αντιπροσωπείας και των Ελλήνων αξιωματικών στο νατοϊκό Στρατηγείο είναι καλά. Συνεχίζουμε ήρεμα και με ασφάλεια να κάνουμε τη δουλειά μας» λέει ο π. Κύριλλος.

Από χθες αργά το απόγευμα και φυσικά σήμερα τα δρομολόγια μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Μυτιλήνης και Αϊβαλί πραγματοποιούνται κανονικά.

Πάντως επιφυλασσόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πολλοί είναι αυτοί και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που έσπευσαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες μέρες. Έρημοι είναι και οι τουριστικοί προορισμοί στα παράλια και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερυθραίας. Ο Τσεσμές και τα Αλάτσατα θυμίζουν έρημες πόλεις με τους Τούρκους επισκέπτες να επιστρέφουν στις πόλεις όπου ζουν «για να είναι σίγουροι» όπως λένε.

Πηγή: news247.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *