Search
Saturday 10 September 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία της κατά των Κούρδων διεξάγει η Άγκυρα

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Η Τουρκία διεξάγει τις μεγαλύτερες σε εύρος επιχειρήσεις στην ιστορία της εναντίον των Κούρδων μαχητών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και η απομάκρυνση από τις θέσεις τους των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με αυτούς συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη αυτή, δήλωσε o Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε επιπλέον, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε προς κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε ενέργειες με στόχο την απομάκρυνση των υποστηρικτικών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) από τους δημόσιους θεσμούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα συνεχιστούν.

Σε αυτό το κλίμα και οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 11.500 δασκάλους που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK, έκανε γνωστό ένας Τούρκος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο και είπε σε μια ομιλία ότι περίπου 14.000 δάσκαλοι συνδέονται με το PKK.

Συνομιλίες υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ και ο τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ συζήτησαν για το πόσο σημαντικό είναι τοπικές συριακές δυνάμεις να αποτελούν τον βασικό συντελεστή οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες επιτυχίες της Τουρκίας κατά του ISIL στη βόρεια Συρία, και ο Κάρτερ διαβεβαίωσε τον Ισίκ για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Τουρκίας να εκκαθαρίσει το ISIL από τα σύνορά της», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο.

«Συζήτησαν επίσης τη σημασία της ανακατάληψης της Ράκα και την ανάγκη οι τοπικές δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο. Συμφώνησαν να διατηρήσουν συχνή επικοινωνία για όλη την έκταση των αμοιβαίων συμφερόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι οι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) έχουν φύγει από την πόλη Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, όπως ζητούσε η Τουρκία. Η Άγκυρα έχει πει πως η YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να αποσυρθεί ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς από το Λονδίνο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας είπε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας προγραμματισμένης επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, προπύργιό του στη Συρία, όμως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν πρέπει να είναι από εκείνες τις δυνάμεις που θα βρίσκονται στον πυρήνα της επιχείρησης.

«Αυτό στο οποίο εστιάζει και επιμένει η Τουρκία είναι πως αντί μόνο από τις δυνάμεις της YPG, οι επιχειρήσεις πρέπει να διεξαχθούν, στον πυρήνα τους, από τους ντόπιους ανθρώπους στην περιοχή, αντί για τις YPG».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις της YPG να επεκτείνουν το έδαφός τους και να αποκτήσουν εξουσία χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις επιχειρήσεις του Νταές», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Ο Ισίκ είπε επίσης ότι οι μαχητές της YPG δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί ανατολικά του ποταμού Ευφράτη όπως της είχαν υποσχεθεί μετά την επιχείρηση, υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την ανακατάληψη της πόλης Μανμπίτζ από το ΙΚ.

Είπε πως η Τουρκία, ο στρατός της οποίας εισήλθε στη Συρία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν θα επιδιώξει άλλο στόχο γύρω από τη Μανμπίτζ, δεδομένου ότι οι δυνάμεις της YPG θα υποχωρήσουν ανατολικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, Άγκυρα, Τουρκία, mignatiou.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *