Search
Monday 29 August 2016
  • :
  • :

Πόσο πιο χαμηλά θα πάνε οι τιμές των ακινήτων;

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Η κτηματαγορά είναι ουσιαστικά νεκρή και οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου δεν επιτρέπουν τη συναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς το αν οι τιμές έχουν “πιάσει πάτο” ή αν η πτώση θα συνεχισθεί.  Η ΤτΕ, που έχει καταγράψει σωρευτικήυποχώρηση των τιμών κατοικιών κατά 43,5% στην Αθήνα από το 2008, προβλέπει ότι θα σημειώσουν μικρή περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες. Σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα προβλέπει η Eurobank Property Services, με βάση τα στοιχεία μεγάλης έρευνας που διενήργησε.

Οι αναλυτές της Eurobank Property επισημαίνουν ότι η ζήτηση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, αλλά -τουλάχιστον στις “καλές”-ακριβότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου δεν πρόκειται να υπάρξει προσφορά σε χαμηλότερες τιμές.

Αντίθετα, η υποχώρηση μπορεί να συνεχισθεί στιςυποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων σε πολύ παλιές πολυκατοικίες.

Η θυγατρική της Eurobank προβλέπει επίσης σταθεροποίηση των ενοικίων σε καταστήματα  και αύξηση προσφοράς-  ζήτησης γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Οσον αφορά τη ζήτηση κατοικίας, η Eurobank Property Services  αναφέρει ότι αυτή παραμένει χαμηλή. Ωστόσο στις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Κολωνάκι και Ανάκτορα), όπως και τα νότια προάστια, παρατηρείται σταθερότητα κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από Ελληνες και ξένους επενδυτές (Κινέζους, Ρώσους, Αιγύπτιους κ.ά.), οι οποίοι ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια διαμονής, όπως  προβλέπεται για κατοίκους εκτός Ε.Ε.που αγοράζουν ακίνητο  αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Αυτοί ενδιαφέρονται περισσότερο για σπίτια κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό εκδηλώνουν  ενδιαφέρον κυρίως για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στη Γλυφάδα, στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι οι βασικές ανησυχίες που εκφράζονται από τους υποψήφιους αγοραστές- εξ ου και δεν πραγματοποιούνται τελικά αγοραπωλησίες- αφορούν οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τη φορολογία και τα capital controls.

Την ίδια άποψη εκφράζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συνδέει την ιδιαίτερα περιορισμένη ζήτηση και τις υπερβολές προς τα κάτω στην αγορά “φθηνών” διαμερισμάτων με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας και την έλλειψη ρευστότητας.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση των τιμών κατοικιών παρατηρείται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και αφορά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες του ’60, σε χαμηλούς ορόφους ή ημιυπόγεια

Σ’ αυτές τις κατηγορίες διαμερισμάτων οι τιμές ξεκινούν από 120-140 ευρώ ανά  τετραγωνικό και φθάνουν μέχρι τα 300 σε περιοχές όπως η Κυψέλη, ο Κολωνός, η πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθης κλπ.

Πηγή: sofokleousin.gr, Φωτογραφία: inewsgr.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *