Search
Tuesday 30 August 2016
  • :
  • :

“Αδειάζει” Τσίπρα για Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ ο Μοσκοβισί: Διαψεύδει “κυβερνητικές διαρροές”

ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στηρίζει πλήρως την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, επιστολή η οποία εκφράζει όλη την Κομισιόν, διεμήνυσε το γραφείο του Επιτρόπου.

Αυτό συνέβη εις απάντηση διαρροών που τον έφεραν να έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να έχει αποποιηθεί της ευθύνης για την επιστολή της Κομισιόν, με την οποία ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά τη γνησιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2010 – 2015 και να προστατεύσει τους λειτουργούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή της Κομισιόν δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες πως “η διαρροή είναι τουλάχιστον αστεία” και πως “δεν γνωρίζω κανέναν Επίτροπο που βάζει την υπογραφή του σε μια επιστολή δυναμίτη χωρίς να έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου”.

Σήμερα ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος γνωρίζει πλήρως και απόλυτα τι συμβαίνει με τα ελληνικά στατιστικά και τους κινδύνους που περιέχει η συνεχής συκοφάντηση των στοιχείων της περιόδου 2010 -2015, θα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίον θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, όπως η κυβέρνηση υποστηρίξει ενεργά την αξιοπιστία των στατιστικών και διαψεύσει τα μυθεύματα περί φουσκωμένων ελλειμμάτων.

Πηγές της ευρωζώνης εξήγησαν στο KYΠΕ τους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το ζητάει αυτό από την ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν, ανέφεραν, είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών και ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει τον εποπτικό ρόλο να παρεμβαίνει στο εσωτερικό των κρατών μελών για θέματα της αρμοδιότητάς της – τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών μελών είναι ένα από αυτά.

Επιπλέον η Κομισιόν έχει την υψηλή εποπτεία της Eurostat, η οποία ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει τη μοναδική αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί και να αποδέχεται για την ορθότητα ή όχι των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών, και πάλι από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απορρέει ότι η Eurostat και η Κομισόν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, αλλά μόνο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Τρίτον όταν τα εθνικά δικαστήρια διαπιστώνουν τέτοιου είδους “διένεξη”, οφείλουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδικαστικό ερώτημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πράξουν.

Για την Κομισιόν, αναφέρεται, είναι σαφές ότι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει τη μεθοδολογία της Εurostat, η οποία πιστοποίησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 -2015 – αν κάποιος διαφωνεί με τη Eurostat πρέπει να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Για την Κομισιόν, το Συμβούλιο των 28, το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα παραποιούσε συστηματικά τα δημοσιονομικά της στοιχεία τα έτη πριν την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης και χρειάστηκε επιτόπιος έλεγχος ενός έτους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της παραγωγής στατιστικών, σημειώνεται ακόμα.

Καθώς η παραποίηση των στατιστικών από την κυβέρνηση Καραμανλή και τη διοίκηση της τότε ΕΣΥΕ αποτελούσε παράβαση των κοινοτικών κανόνων, η Κομισιόν είχε ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει και η υπόθεση αποσύρθηκε μόνο όταν εγνωσμένα αποκαταστάθηκε η ποιότητα των στοιχείων.

Τέλος αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 και έχουν αμετακλήτως συμπεράνει – κάτι που καταγράφεται σε συμπεράσματα Εurogroup και στα νομικά κείμενα και τις εισηγητικές εκθέσεις όλων των προγραμμάτων διάσωσης – πως η τότε εθνική στατιστική αρχή έκρυβε το ύψος του ελλείμματος με πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων.

Καθώς για την Κομισιόν ισχύουν όλα τα παραπάνω και εφόσον η περαιτέρω, άκαιρη, άσκοπη και ψευδής δυσφήμιση των ελληνικών στατιστικών μπορεί να στερήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εκ της Συνθήκης προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων για την προστασία και την εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών να πάρει θέση, όπως οφείλει και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, έναντι μιας καταφανούς περίπτωσης ετεροδικίας.

Η Κομισιόν θεωρεί παράδοξο να τίθεται εν αμφιβόλω η μεθοδολογία της Eurostat από έναν διάδικο σε ένα εθνικό δικαστήριο και ζητά από την κυβέρνηση να δράσει όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Για την Κομισιόν είναι απόλυτα σαφές ότι το θέμα θα έχει συνέχεια στο επίπεδο του Εurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου και στο επίπεδο του euro working group απόψε. Πηγές του EWG είχαν επισημάνει εδώ και καιρό τον “παράλογο”, όπως λένε χαρακτήρα της υπόθεσης και όλα τα παραπάνω θα φροντίσουν να τα υπενθυμίσουν στους Έλληνες συνομιλητές τους.

Όσο για τις διαρροές για “προστασία των ανθρώπων των Βρυξελλών”, που διαδίδουν κύκλοι των Αθηνών, κύκλοι των Βρυξελλών επιστρέφουν την κατηγορία και κάνουν λόγο για “συντήρηση καταστρεπτικών για τη χώρα μυθευμάτων, εσκεμμένη απόκρυψη της νομικής πραγματικότητας και προστασία πολιτικών ομάδων που βαρύνονται με την απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009”.

Τονίζουν παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν τότε Πρόεδρος του Eurogroup, θυμάται και έχει πλήρη εικόνα για το ποιος έκανε τι εκείνη την εποχή για να φτάσουμε στο “the game is over” που ακούστηκε στο Εurogroup του Νοεμβρίου του 2009 (ένα μήνα μετά την παραδοχή του 12,7 τον Οκτώβριο του ίδιου έτους).

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *