Search
Tuesday 14 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πως το σκάνδαλο των “Panama Papers” συνδέεται με τον πόλεμο στη Συρία

ΣΥΡΙΑ, PANAMA PAPERS, RAMI MAKHLOUF
Του Μάνου Χατζηγιάννη

Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν, έχει πει ο Jean-Paul Sartre…Εξαρτάται βέβαια πως ερμηνεύει καθείς τη λέξη πόλεμος. Πόλεμος με βόμβες και σφαίρες ή πόλεμος οικονομικός κατά του μέλλοντος ενός ολόκληρου λαού; Έχει διαφορά; Ή μήπως διαφ(θ)ορά;

Η διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από το δικηγορικό γραφείο του Mossack Fonseca, το σκάνδαλο των “Panama Papers” δηλαδή, το οποίο συγκλονίζει την υφήλιο τα τελευταία 24ωρα, μπορεί να συνδέεται με τον πενταετή εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία; Εσείς θα κρίνετε…

Στα “Panama Papers” πάντως βρέθηκαν συριακές εταιρείες και άτομα του καθεστώτος που ήταν σε θέση να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες.

Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που κατονομάζονται στη λίστα των “Panama Papers” είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία, Rami Makhlouf.

Ο Makhlouf, 46 ετών, είναι ξάδελφος και στενός φίλος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Είναι επίσης ένα από τα πιο μισητά άτομα στη χώρα. Κατηγορούμενος για διαφθορά. Κατά πολλούς αναλυτές η διεφθαρμένη αυτή προσωπικότητα άναψε τη σπίθα το 2011 για την εξέγερση στη Συρία, όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις επιχειρήσεις του και φώναζαν “Rami Makhlouf μας ληστεύεις”

Οι αναλυτές της συριακής οικονομίας αποκαλύπτουν πως ο Makhlouf αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις του με το καθεστώς Άσαντ κατάφερε να συσσωρεύσει μια περιουσία περίπου 5 δις $ και να φτάσει να ελέγχει περίπου το 60% της συριακής οικονομίας. Το 2011, το Reuters ανέφερε ότι ο Makhlouf κατείχε ολικό ή μερικό μονοπώλιο στους τομείς των τηλεπικοινωνιών της Συρίας, του real estate, στο πετρέλαιο, σε αεροπορικές εταιρείες, σε αφορολόγητα είδη, στον τομέα των κατασκευών και των εισαγωγών. Κάθε ξένος που ήθελε να ασχοληθεί με το επιχειρείν στη Συρία έπρεπε να περάσει από τον Makhlouf, λένε οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τον Makhlouf το 2008 και απαγόρευσαν στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με αυτόν με τη δικαιολογία ότι τροφοδοτεί τη διαφθορά στη Συρία.

Τα “Panama Papers” πάντως αποκαλύπτουν ότι διεθνείς τράπεζες και δικηγορικά γραφεία συνέχισαν να συνεργάζονται με τον Makhlouf παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και όταν ο πόλεμος ξέσπασε στη Συρία.

Ο Mossack Fonseca απέρριψε τις συμβουλές των ειδικών της εταιρείας του που τον καλούσαν να κόψει τις..παρτίδες με το Σύριο μεγιστάνα το 2011. Έπρεπε να αποφασίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στον Makhlouf και σε άλλα μέλη του καθεστώτος στα μέσα του 2011, για να πειστεί ο Mossack Fonseca να κόψει τελικά τους δεσμούς μαζί του.

Και αν ο Rami Makhlouf συμβολίζει τη διαφθορά στη Συρία, ο αδελφός του Χαφέζ συμβολίζει την καταπίεση.

Ο Hafez Makhlouf υπήρξε ο 45χρονος πρώην επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών που ονομαζόταν Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.

Ο Χαφέζ κατονομάζεται επίσης στα έγγραφα του Παναμά ως διευθυντής μιας ακόμη εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα “Panama Papers” αναφέρεται πως το δικηγορικό γραφείο βοήθησε τρεις συριακές εταιρείες που ήταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ , σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Ο Mossack Fonseca συνέχισε να δουλεύει με μία από τις εταιρείες που συνδέονταν με το καθεστώς, την Pangates International, εννέα μήνες αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι και κάθε νοήμων δύναται να βγάλει τα συμπεράσματά του…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *