Search
Monday 20 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Καταδικάστηκε ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για δυσφήμηση!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή ύστερα από τη μήνυση του διευθυντή Ν. Στρόμπλου

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Ανδρέας Γεωργίου για το αδίκημα της δυσφήμησης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής» στη υπόθεση των καταγγελιών για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου η χώρα να εισέλθει στον μηχανισμό στήριξης, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Η χθεσινή καταδίκη του κ. Γεωργίου αφορά μήνυση του πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και νυν διευθυντή Στατιστικής Στερεάς Ελλάδος και Νήσων Αιγαίου Νικόλαου Στρόμπλου, για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Η μήνυση του κ. Στρόμπλου αφορά δελτίο Τύπου το οποίο ανήρτησε ο κ. Γεωργίου στις 25 Ιουλίου 2014 στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα ελληνικά και τα αγγλικά, στο οποίο καταφερόταν εις βάρος του αείμνηστου πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ – Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όπως λεγόταν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως το 2010) καθηγητή Μανώλη Κοντοπυράκη και του κ. Στρόμπλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δίκης, η οποία διήρκεσε δύο συνεδριάσεις (1η Ιουνίου και χθες), εξετάστηκαν ως μάρτυρες τόσο ο μηνυτής όσο και το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά.

Η Γεωργαντά

Η κυρία Γεωργαντά είναι η βασική καταγγέλλουσα στην υπόθεση της σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. «Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας» έχει καταγγείλει δημόσια η πανεπιστημιακός. Για την υπόθεση είχε καταθέσει μάλιστα μηνυτήρια αναφορά ο Γιάννης Αδαμόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και είχε έτσι κινηθεί η ποινική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι κατέθεσαν υπέρ του κ. Γεωργίου δύο στελέχη της Eurostat. Ωστόσο, το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του και τελικά καταδίκασε τον κ. Γεωργίου. Για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή που έχει καταθέσει ο κ. Στρόμπλος κατά του κ. Γεωργίου, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο κ. Γεωργίου θα καταθέσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του.

Πηγή: dimokratianews.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *