Search
Saturday 10 September 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η Σύνοδος των μεσογειακών κρατών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα, Τύπου, βρίσκεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ, στην Αθήνα.

Κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης.

Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o EUOBSERVER, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *