Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η προσέλκυση επενδύσεων και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Του Κων. Δέδε
Δικηγόρος- Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

Τα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και η έκταση που έλαβε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα επιδρούν αρνητικά στο σκεπτικό των δυνητικών επενδυτών για εγκατάστασή τους στη και την προώθηση των εξαγωγών.

Επιβάλλεται, επομένως, να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε η χώρα μας να υποστηρίξει τους διεθνείς επενδυτές και εταιρείες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και να παράσχει σημαντική πληροφόρηση για τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και να προβάλλει τους τομείς εκείνους, στους οποίους διαθέτει ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ειδικότερα τον τομέα του τεράστιου φυσικού της πλούτου και του τουρισμού. Δεδομένης, μάλιστα της πολυνησιακής γεωγραφικής διαμόρφωσής της και της τεράστιας ακτογραμμής της, μήκους 16.500 χλμ., η χώρα μας αποτελεί ιδανικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του short cruising στην ελληνική περιφέρεια.

Η αστάθεια της αγοράς, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, τόσο στην γραφειοκρατία, όσο και τις πολύπλοκες διαδικασίες, από την υποβολή της αίτησης, μέχρι και το τελικό στάδιο έγκρισης της επένδυσης, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όταν πρόκειται να γίνει μια μεγάλη ξένη επένδυση,  η αδιαφάνεια στο στάδιο υποδοχής της αίτησης, των δικαιολογητικών, του τρόπου έγκρισης και της αξιολόγησης του απαιτούμενου χρόνου απάντησης και η αστάθεια στην περιοχή μας, λόγω της αυξημένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελούν σημαντικά προβλήματα-αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές, τα οποία καλούμαστε να μετατρέψουμε σε κίνητρα.

Είναι σαφές ότι πολλά πρέπει ν’ αλλάξουν για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τόσο η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όσο και οι ριζικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να αυξήσουν τις ξένες επενδύσεις κατά ποσοστό πάνω από 30%.

Οι στρατηγικές προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων μπορούν να συνοψισθούν στις εξής:

  • προβολή της Ελλάδας ως τόπου προορισμού επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στους κλάδους που παρουσιάζουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και με αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών επικράτειας,
  • διερεύνηση και προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων,
  • στοχευμένη προσέλκυση σε χώρες με σημαντική εξαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων και σε κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης διεθνώς,
  • παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικά προνόμια και επιχορηγήσεις,
  • βελτίωση των υποδομών,
  • ανάπτυξη περιφερειακών ικανοτήτων,
  • αναπροσαρμογή του θεσμικού περιβάλλοντος και εξάλειψη της γραφειοκρατίας,
  • συμμετοχή σε διεθνείς κυβερνητικές διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνιών,
  • δημιουργία των λεγόμενων Investments Promotion Agencies (IPAs), δηλαδή οργανισμών που αναλαμβάνουν την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν το οξυγόνο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την έξοδο από την κρίση. Για να πετύχουμε, όμως, την αύξηση του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και κατ’ επέκταση την αύξηση της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Βασικό μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω ενός ολοκληρωμένου και συντονισμένου σχεδίου ανάπτυξης, καθώς και μέσω της χάραξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου προβολής της χώρας, με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη της ανταγωνιστικότητά της, το οποίο θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, που θα στηρίξουν τις επενδύσεις αυτές.

Θα πρέπει να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, ενός μοντέλου που θα δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, θα έχει δυναμική παρουσία στις αγορές και θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *