Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ

ΓΑΛΛΙΑ, ΝΙΚΑΙΑ
Ταυτοποιήθηκε επίσημα ο οδηγός του φορτηγού, επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Ο πρόεδρος Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Ο οδηγός του φορτηγού που πραγματοποίησε την επίθεση χθες βράδυ στη Νίκαια σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους και αφήνοντας 18 σε κρίσιμη κατάσταση, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας “ταυτοποιήθηκε επίσημα”, έγινε σήμερα γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Ο άνδρας αυτός ονόματι, Mohamed Lahouaiej, όπως αναφέρει η εφημερίδα nicematin είναι πράγματι ο κάτοχος της ταυτότητας Γαλλο-τυνήσιου, 31 ετών, κατοίκου της Νίκαιας, η οποία βρέθηκε μέσα στο φορτηγό από τους ερευνητές. Ο δράστης ήταν επαγγελματίας οδηγός.

“Επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα το πρωί, κυρίως στη Νίκαια”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του δράστη.

Μάλιστα, διερευνάται αν υπήρχε συνεργός ή συνεργοί, ενώ έχουν προσαχθεί συγγενείς του. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κάνουν λόγο για έναν ακόμη συνεργό ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Οι πληροφορίες ελέγχονται. Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης διένυσε 2 χλμ με το φορτηγό μέχρι να πέσει νεκρός από τα πυρά των αρχών.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η Νίκαια ήταν μια πόλη που παρακολουθούσαν στενά καθώς πολλοί Γάλλοι πολίτες είχαν φύγει από την πόλη αυτή για να βρεθούν στη Συρία και να ενταχθούν στον τζιχαντιστικό στρατό. Παρόλα αυτά, δεν ξέρουμε ακόμα αν ο δράστης συνδέεται με το ISIS.

Από τη δική του μεριά, ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας ανέφερε πως μέσα στο φορτηγό υπήρχαν “βαριά όπλα”. “Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα” και μάλιστα “βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα”, είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα όμως με νεότερη ενημέρωση, τα όπλα αυτά ήταν ρέπλικες, ενώ μέσα στο φορτηγό βρέθηκε ένα αληθινό πιστόλι και μία χειροβομβίδα.

Ο Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Νίκαια χθες βράδυ στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Στη σύσκεψη υπό τον Γάλλο πρόεδρο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ.

Στη σύσκεψη παρίστατο επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι, αναζητούν με φωτογραφίες και στοιχεία μέσω Twitter τους αγνοούμενους από το μακελειό στη Νίκαια. “Twitter, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου”, γράφουν οι χρήστες στην προσπάθεια αναζήτησης των αγαπημένων τους προσώπων. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και γκρουπ στο Facebook όπου αναρτούν φωτογραφίες συγγενών και φίλων που αγνοούνται.

Σημειώνεται ότι ενός λεπτού σιγή κράτησαν στο Tour de France εις μνήμην των νεκρών.

Πηγή: news247.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *